Reklama

Jak pozbyć się wzdęć i zaparć w ciągu kilku minut?

To okropne czuć się, jakby się połknęło balon. Dlatego też, aby uniknąć wzdęć i zaparć, potrzebnych będzie kilka zmian w diecie. Przede wszystkim ustalmy, które produkty są najczęstszą przyczyną problemów z trawieniem. Dzięki temu będzie można ich unikać. Przykład? Nadmierna konsumpcja sera, mleka i jogurtu może prowadzić do wzdęcia i gazów, dlatego warto zamienić mleko krowie na mleko migdałowe, kokosowe, sojowe lub z siemienia lnianego.

Fasola

Oligosacharydy zawarte w fasoli są ciężko strawne dla naszego organizmu, dlatego aby zmniejszyć ich zawartość w roślinach strączkowych, warto przed gotowaniem je namaczać.

Sól


Sól przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie, dlatego powinno się jej spożywać nie więcej niż 2,3 g dziennie.

Brokuły, kapusta i szparagi

Organiczny związek chemiczny o nazwie rafinoza to rodzaj cukru, który znaleźć możemy w wymienionych warzywach. Jest on dla organizmu ciężko strawny i do momentu, gdy znajdzie się w jelicie grubym, powoduje wzdęcia. Warzywa te należy spożywać w umiarkowanych ilościach.

Reklama

Napoje gazowane

Słodzone napoje gazowane i piwo zawierają dwutlenek węgla, który powoduje wzdęcia brzucha.

Gumy do żucia i twarde cukierki

Słodycze te powodują, że połykamy więcej powietrza podczas jedzenia czy żucia. Zawierają też dużo sztucznych cukrów, które mogą prowadzić do powstania dolegliwości gastrycznych.

Jabłka i gruszki

Owoce te mają dużą zawartość włókien pokarmowych rozpuszczalnych w wodzie, które dla żołądka są dość trudne do strawienia. Ponadto gazy, zaparcia i wzdęcia mogą być rezultatem niezdrowych nawyków żywieniowych, stresu, a także małej ilości dobroczynnych bakterii w jelitach. Warto zwrócić uwagę na takie problemy i rozwiązać je zawczasu.

Poniższe produkty pozwolą na wyleczenie niestrawności i zmniejszenie uczucia wzdęcia w ciągu kilku minut:

Mięta pieprzowa

Ta ziołowa herbata łagodzi napięcie mięśni znajdujących się w przewodzie pokarmowym i skutecznie zmniejsza nasilenie dolegliwości w zespole jelita drażliwego.

Pietruszka

Świeża pietruszka jest doskonała w przypadku nieprzyjemnego zapachu z ust, ale ma także zbawienny wpływ na trawienie. Wykazuje właściwości moczopędne, łagodzi wzdęcia i usuwa nadmiar tłuszczu z organizmu przyspieszając tym samym proces odchudzania.

Cytryna

Dodaj sok z połowy cytryny do szklanki wody i pij taką mieszankę każdego ranka na pusty żołądek. Jest doskonała na trawienie!

Koper włoski

Koper włoski działa w okrężnicy jak środek przeciwskurczowy, łagodzi wzdęcia i eliminuje gazy. Zmniejsza też dolegliwości bólowe i stymuluje przepływ żółci.

Ananas

Ananasy zawierają silnie działające enzymy trawiące białko, które przeciwdziałają wzdęciom i wspomagają trawienie. Ponadto wykazują właściwości przeciwzapalne.

Ocet winny

Uważany jest za najlepszy sposób na pozbycie się wzdęcia i gazów. Stymuluje wydzielanie soków trawiennych. Dodaj 1 -2 łyżeczki octu jabłkowego do szklanki wody i wypij, jeśli masz dolegliwości żołądkowe.

Imbir

Imbir zawiera enzym trawiący białko o nazwie proteaza imbirowa. Aby złagodzić uciążliwe wzdęcia i gazy, dodawaj niewielką ilość korzenia imbiru do posiłków.

Herbata rumiankowa

Herbata rumiankowa wykazuje właściwości przeciwskurczowe, przeciwzapalne i wiatropędne. Dzięki temu łagodzi błony śluzowe i rozluźnia mięśnie. Ponadto zioło to zmniejsza stres, który jest jednym z głównych powodów niestrawności.

Nasiona kminku

Nasiona kminku mają silne właściwości wiatropędne, które przeciwdziałają tworzeniu się gazów, stymulują wzrost dobroczynnych bakterii w jelitach oraz pomagają zachować płaski brzuch.

Papaja

Papaja zawiera silny enzym trawiący białko o nazwie papaina, który łagodzi wzdęcia i gazy, a ponadto niszczy mikroorganizmy odpowiedzialne za powstawanie tych dolegliwości.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy