Reklama

Reklama

Jak przetrwać koronawirusa w domu?

Covid-19 nie odpuszcza. Dobra wiadomość jest taka, że wiele osób przechodzi zakażenie łagodnie. Jak sobie pomóc w tym trudnym okresie? Przedstawiamy najważniejsze zalecenia dla chorych. Podpowiadamy, jakie leki zażywać, co jeść i pić, jak się zachowywać oraz kiedy zgłosić się do lekarza.

Trzeba pamiętać o tym, że nie istnieje skuteczny lek. Oznacza to, że chorobę leczy się głównie objawowo. Dobór preparatów zależy przede wszystkim od dolegliwości, jakie pojawiają się podczas przebiegu choroby.

Reklama

Na pewno warto zaopatrzyć się w paracetamol - to bezpieczny i uniwersalny lek, który działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. W przypadku kaszlu z pewnością przydadzą się syropy przeciwkaszlowe. Wspomagać się można również domowymi sposobami na kaszel, np. syropem z cebuli lub tymianku, a także inhalacjami olejkami eterycznymi, które ułatwią oddychanie.

W przypadku pojawienia się rozwolnienia przydatne będą leki przeciwbiegunkowe. Trzeba pamiętać, aby przed stosowaniem jakichkolwiek preparatów, nawet tych bez recepty, skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, np. telefonicznie. Covid-19 jest poważną chorobą i powinien być leczony pod okiem specjalisty.

Co pić i jeść?

Jednym z najpopularniejszych objawów koronawirusa jest utrata węchu i smaku. Przez to wielu pacjentów skarży się na brak apetytu. Przede wszystkim nie należy więc zapominać o piciu odpowiedniej ilości wody. Chory powinien spożywać dziennie nawet 3 litry płynów dziennie. Pozwoli to uniknąć odwodnienia organizmu, zwłaszcza w przypadku gorączki, biegunki czy wymiotów. Wspomagać można się również gorącymi napojami -  świetnie sprawdzą się ziołowe napary i herbatki oraz rozgrzewające soki np. z malin.

Przydatny będzie także miód, który ma właściwości łagodzące oraz wspomagające organizm w czasie infekcji. Trzeba pamiętać jednak o tym, aby nie podgrzewać go - straci wtedy swoje dobroczynne działanie. Pacjentowi można podać go łyżeczką lub dodać go do ostudzonego już napoju.

Pacjentowi podawać można zupy, zwłaszcza sycące kremy np. z pomidorów, dyni czy cukinii. Dieta osoby chorej na Covid-19 powinna opierać się przede wszystkim na warzywach, owocach, białym mięsie i rybach. Wprowadzić należy również produkty bogate w witaminę C, która wspomaga odporność organizmu. To m.in. cytryny, pomarańcze, grejpfruty (należy uważać na ich ewentualne interakcje z zażywanymi lekami), maliny, pietruszka, jarmuż, brokuły i papryka. 

Dowiedz się więcej na temat: koronawirus | Covid-19

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje