Jak przyrządzać zdrowe dania z ryb?
Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 zapobiegają chorobom serca. Sprawdź jak przyrządzać ryby, aby maksymalnie wykorzystać ich właściwości zdrowotne.
Gotowane lub pieczone ryby są zdrowsze niż smażone, solone lub suszone - takie są wyniki najnowszych badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Hawajskim.
Badano działanie kwasów omega-3 z uwzględnieniem ich źródła, typu, ilości i częstotliwości spożywania. Naukowcy sprawdzili także, jak wygląda wpływ składnika na zdrowie kobiet i mężczyzn oraz różnych grup etnicznych.
Okazało się się, że u mężczyzn spożywających około 3,3 g omega-3 ryzyko zapadnięcia na choroby serca jest niższe o 23 proc. niż u tych, którzy jedli tylko 0,8 g. Korzystne działanie przynosiła dieta zawierająca pieczone lub gotowane ryby. Smażone nie tylko nie przeciwdziałają chorobom, ale mogą nawet wzmacniać ryzyko.
Naukowcy stwierdzili także, że dla kobiet kwasy omega-3 pochodzenia roślinnego (z soi) są bardziej efektywne niż te zawarte w rybach.
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca spożywanie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu. Rekomendowane są także: tofu i inne produkty sojowe, orzechy włoskie i siemię lniane.
IG