Reklama

Jak przyrządzić solankę?

Solanka to woda nasycona naturalną solą. Nie można jej mylić ze zwykłym roztworem soli. Roztwór nasycony oznacza, że w wodzie znajduje się taka ilość dodanej substancji, jaką woda jest w stanie rozpuścić (w przypadku soli to 26%). Od wielu lat słyszymy opinie, jakoby sól była szkodliwa, dlatego pomysł picia solanki może się wydawać kontrowersyjny. Okazuje się jednak, że roztwór nasycony soli może przyczynić się do poprawy stanu naszego zdrowia .

To mieszanina stosowana od wieków w niektórych krajach świata, a jej działanie zostało udowodnione naukowo. Może wykazywać następujące właściwości:

Wspomaga nawadnianie. Organizm w naturalny sposób regeneruje się i oczyszcza podczas snu, jednak potrzebuje do tego dużych ilości wody. Z tego też powodu rano często odczuwamy pragnienie. Picie solanki wspomaga ponowne nawodnienie organizmu.

Wspomaga oczyszczanie. Minerały zawarte w solance biorą udział w naturalnym procesie oczyszczania organizmu. Solanka wykazuje również działanie przeciwbakteryjne.

Reklama

Dodaje energii. Bogactwo minerałów zawarte w solance sprawia, że organizm zyskuje dużo energii.

Wspomaga trawienie. Solanka wpływa korzystnie na wchłanianie pokarmów i regularność pracy układu trawiennego.

Wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi.

Wykazuje działanie przeciwhistaminowe.

Zapobiega skurczom mięśni wywołanym niedoborem pierwiastków.

Wpływa korzystnie na ciśnienie krwi.

Poprzez poprawę pracy układu trawiennego i dostarczanie składników mineralnych na poziomie komórkowym, może wspierać proces odchudzania.

Wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci.

Jaka sól jest zdrowa?

Solanka zawiera wyłącznie wodę i sól, dlatego jakość soli jest tu bardzo ważna. Dobra, zdrowa sól to sól himalajska, sól kamienna i sól celtycka. Można je nabyć w sklepach ze zdrową żywnością lub przez Internet.

Jak przygotować solankę?

Do przyrządzenia solanki potrzebujemy szklanego lub plastikowego pojemnika i pokrywki (nie używamy metalowych elementów). Składniki potrzebne do wykonania naszej mieszaniny to:

1 – 2 szklanki dobrej soli,

przefiltrowana woda.

Sposób przyrządzenia:

Napełnij słoik solą do około ¼ wysokości. Dolej wody tak, by pozostawić od góry 3 cm. Zamknij słoik zakrętką i delikatnie nim potrząsaj. Pozostaw na noc do rozpuszczenia się soli. Następnego dnia, jeśli na dnie widać nierozpuszczone kryształki soli, oznacza to, że woda wchłonęła maksimum soli. Solanka jest gotowa.

Stosowanie solanki

Wlej łyżeczkę solanki do szklanki wody i wypijaj codziennie na pusty żołądek. Pamiętaj, by nie używać przy tym metalowych przedmiotów. Przed zastosowaniem terapii solanką, skonsultuj się z lekarzem, zwłaszcza jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią lub cierpisz na jakąkolwiek chorobę.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy