Jak rozsądnie stosować zioła?
Zioła różnie mogą oddziaływać na organizm, dlatego trzeba traktować je równie ostrożnie jak leki. I choć stosujemy je od lat, zdarza się, że popełniamy błędy w ich przygotowaniu. Sprawdź, jak prawidłowo zbierać, parzyć i stosować zioła.
Zioła zaparzaj wyłącznie w szklanych, emaliowanych lub stalowych naczyniach (nigdy w obitych czy aluminiowych).
Proporcje: 2 łyżeczki zalej 250 ml gorącej, ale nie wrzącej, wody (po zagotowaniu odczekaj 1 minutę).
Kwiaty i liście powinny być rozdrobnione – związki czynne będą łatwiej przenikały do naparu.
Zaparzaj pod przykryciem, aby olejki się nie ulotniły.
Zaparzone zużywaj w 12 godzin – potem zaczynają tracić właściwości.
Te w papierowych saszetkach mają słabsze działanie i są mniej trwałe.
Stosowane raz dziennie należy pić przed snem, dwa razy dziennie – rano i wieczorem, trzy razy – rano, w południe i wieczorem.
Stosowane doraźnie, np. na trawienie, gorączkę działają po 20 do 60 min; przy schorzeniach przewlekłych pierwsze efekty dają po 3 tygodniach łączenie z lekami.
Nie mieszaj ziół z lekami bez konsultacji z lekarzem, mogą one wywołać niepożądane skutki.
Jeśli pijesz napary systematycznie, co pół roku należy je odstawić na trzy miesiące lub pić w cyklu: trzy miesiące – miesiąc przerwy.
Długie kuracje ziołowe zaczynaj od połowy dawki, dopiero po 2 tygodniach zwiększ ją do całej.
Stosuj zioła wiadomego pochodzenia.
Sprawdzaj datę przydatności.
Zbieraj tylko te, które dobrze znasz, z dala od dróg, fabryk i nawożonych pól.