Jak sól wpływa na twój organizm?
Sól odegrała kluczową rolę w historii ludzkości. Posiada również fascynującą przeszłość. Była używana, jako waluta, była również powodem rozpoczęcia wojny. Sól to naturalny składnik wody morskiej a szuka jej się w miejscach, gdzie woda wyparowała już wieki temu. Sól spożywcza dostarcza naszemu organizmowi sodu, który jest niezbędny dla życia. Choć ważne jest, aby spożywać odpowiednią ilość soli, jej nadmiar może ostro zachwiać równowagą organizmu i wywołać ryzyko potencjalnie niebezpiecznego stanu. Oto jak nadmiar soli może wpływać na nasz organizm:
Badanie przeprowadzone w Kanadzie wykazało, że dieta z wysoką zawartością sodu ma związek z wysokim ryzykiem wystąpienia zaburzeń procesów poznawczych. Spożycie sodu może w większym stopniu wpływać na funkcje poznawcze starszych dorosłych wiodących siedzący tryb życia niż dieta.
Sód pomaga utrzymać równowagę w zakresie poziomu płynów w organizmie. Wysyła on nerkom informację, aby zatrzymać lub pozbyć się wody. Nadmiar sodu w diecie może zakłócić ten proces, i osłabić funkcję nerek. Skutek jest taki, że mniejsza ilość wody jest usuwana z organizmu. Może to prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi. Nadmierne obciążenie nerek może prowadzić do chorób tego narządu, lub do pogorszenia już istniejących stanów chorobowych. Wysoki poziom sodu zwiększa również ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych.
Niektórzy specjaliści twierdzą, że nadmierne wydalanie wapnia wraz z moczem zwiększa ryzyko odwapnienia kości. Według organizacji the World Action on Salt and Health (WASH) nadmierna utrata wapnia przez długi czas sprzyja osteoporozie, zwłaszcza u kobiet po menopauzie.
Ponieważ sól powoduje zatrzymanie wody w organizmie, jej nadmiar u niektórych osób może powodować wysokie ciśnienie krwi. Jest to inaczej siła, z jaką krew uderza o ściany tętnic. Wysokie ciśnienie krwi może prowadzić do różnych poważnych schorzeń takich jak niewydolność serca czy udar. Mimo iż ciśnienie krwi rośnie wraz z wiekiem, obniżenie spożycia soli może zapobiec nadmiernemu wzrostowi ciśnienia krwi.
Nadmiar soli wywołuje obrzęki. Objawiają się one opuchlizną ramion, rąk, nóg, kostek oraz stóp. Przyczyną jest zatrzymanie wody w organizmie. Nie jest to stan zagrażający życiu. To jedynie objaw innego stanu chorobowego, a nie schorzenie samo w sobie.
Badanie opublikowane w 1996 roku w magazynie the Journal of Epidemiology ujawniło, że przypadki śmierci w wyniku zachorowania na raka żołądka u kobiet i mężczyzn były bezpośrednio związane ze spożyciem soli. Wysokie spożycie soli jest również kojarzone z wrzodami żołądka. Naukowcy nie rozumieją powodu występowania tego zjawiska, ale teoria mówi, że sól może niszczyć barierę ochronną żołądka. Tkanki żołądka przybierają wtedy cechy chorobowe.
Sól jest ważna, ponieważ używa się jej do przyprawiania potraw oraz dostarcza naszemu organizmowi tak ważnego składnika, jakim jest sód. Jeśli jednak spożywana jest w nadmiernych ilościach może się okazać groźna dla twojego zdrowia. Aby więc zapobiegać tym negatywnym efektom, unikaj zbyt dużej ilości soli w swojej diecie.