Jak uchronić się przed infekcjami?
Często dopadają cię rozmaite wirusy i sezonowe infekcje? Zmień swoje codzienne nawyki. Odpowiednio zbilansowana dieta jest najlepszym narzędziem służącym wzmocnieniu pracy układu immunologicznego. Jeśli zastosujesz się do kilku prostych żywieniowych zasad i jednocześnie odpowiednio zadbasz o higienę, będziesz w stanie odeprzeć atak każdej infekcji bez względu na to, czy będzie miała ona podłoże wirusowe, bakteryjne czy grzybicze.
Aby skutecznie ochronić się przed wszędobylskimi wirusami, warto odpowiednio urozmaicić i zbilansować swój jadłospis, wprowadzając do niego produkty stymulujące pracę układu odpornościowego. Wariantów jest bez liku.
* Dobierając pieczywo, staraj się zawsze stawiać na pełnoziarniste pieczywo razowe, które jest doskonałym źródłem chromu. Pierwiastek ten stanowi naturalną barierę ochronną - hamuje przenikanie wirusów do komórek organizmu i blokuje ich namnażanie się. To sprawia, że minimalizujemy ryzyko pojawienia się infekcji, a jeśli już do niej dojdzie - łagodzimy jej przebieg. Pokłady tego cennego pierwiastka odnajdziemy również w kaszy gryczanej i żółtych serach.
* Skuteczną bronią w walce z wirusami są również owoce granatu, które dostarczają nam cennego kwasu elagowego. Dzięki temu składnikowi eliminujemy szkodliwe wolne rodniki, osłabiające organizm w walce z wirusami.
* Jeśli na początku dnia lub między posiłkami pobudzasz organizm, sięgając po filiżankę aromatycznej kawy, wzmocnij jej smak odrobiną cynamonu. Ta rozgrzewająca przyprawa naturalnie zwalcza patogeny stanowiące źródło rozmaitych infekcji.
* Odporność wzmocni również korzeń kopru włoskiego, który zawiera więcej witaminy C niż cytrusy i stymuluje nasz organizm do wytwarzania przeciwciał. Najlepiej sięgać po przyrządzany na bazie posiekanego kopru włoskiego odwar - 3 łyżki kopru zalej szklanką wody i doprowadź wrzenia. Gotuj przez około 20 minut i przecedź. Pij małymi łyczkami.
Najlepszym narzędziem, służącym do odbudowy korzystnej flory bakteryjnej, są probiotyki, które pomagają nam pokonać zakażenia grzybicze i skutecznie wzmacniają nasz układ immunologiczny:
* Włącz na stałe do swojego jadłospisu jogurty i kefiry, która są cennym źródłem bakterii kwasu mlekowego. Dzięki probiotykom naturalnie wzmocnisz osłabioną odporność.
* Staraj się eliminować ze swojej diety białe pieczywo i makarony produkowane z mąki pszennej. Sprzyjają one rozwojowi grzybicy.
* Gdy stale towarzyszy nam stres, organizm wytwarza hormony: kortyzol i noradrenalinę, które osłabiają reakcję układu odpornościowego na zagrożenia wywołane m.in. grzybami. Dlatego zadbaj o relaks i zapewnij swojemu organizmowi równowagę.
* Stosuj żele przeznaczone do higieny intymnej o odpowiednim pH. Dzięki temu unikniesz infekcji intymnych wywołanych przez grzyby.
Wprowadź w życie kilka prostych zasad i zadbaj o higienę, a z pewności skutecznie uniemożliwisz rozwój i działanie drobnoustrojów, które są prowodyrami infekcji i stanów zapalanych w organizmie.
* Każdy dzień zaczynaj od wypicia soku z buraków, Zawarta w nich betanina uniemożliwia namnażanie się bakterii, a solidna porcja witamin i pierwiastków, takich jak kwas foliowy, żelazo, potas, jod czy magnez naturalnie wzmacnia układ immunologiczny i zapobiega rozwojowi anemii. Jeśli nie przepadasz zbytnio za burakami, dodaj do soku drobno starte jabłko lub kilka kropli soku z cytryny.
* Często sięgaj też po syrop z czosnku, a dostarczysz do swojego organizmu solidne dawki allicyny, która hamuj rozwój i namnażanie się bakterii. Mikstura jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy, że drobno posiekasz dwie główki czosnku, dodasz wyciśnięty sok z trzech cytryn, sześć łyżek miodu i szklankę wody. Mieszankę odstaw na parę godzin. Pij po łyżce dziennie.
* Równie wzmacniająco na organizm działa napar z tymianku. Zawarte w nim olejki eteryczne, takie jak tymol i cymen, wykazują działanie przeciwzapalne. Napar przyrządzisz w kilka minut. Zalej wrzątkiem dwie łyżeczki zioła, starannie przecedź i pij małymi łyczkami.
* Myj bardzo starannie ręce - co najmniej przez pół minuty i zawsze z użyciem mydła.
* Staraj się unikać dotykania dłońmi ust, oczu, nosa i twarzy. W ten sposób łatwo przenosisz bakterie nagromadzone na rękach i tym samym zwiększasz ryzyko rozwoju infekcji. Drobnoustroje przenikają przez błonę śluzową i przenoszą się do organizmu.
* Ogranicz słodycze. Są pożywką dla bakterii. Gdy zarazki zaatakują gardło, osiadający na jego ściankach cukier stwarza im warunki rozwoju.