Jak uchronić się przed infekcjami?

Składniki

Wirusy: układamy wzmacniający jadłospis

  • Kasza gryczana, razowe pieczywo oraz żółty ser. Są bogate w chrom. Ten pierwiastek blokuje przenikanie wirusów do komórek organizmu oraz ich namnażanie się. Dzięki temu nie tylko zapobiega przeziębieniu, ale też może złagodzić przebieg infekcji.
  • Odwar z korzenia kopru włoskiego. To potężny zastrzyk wytwarzającej przeciwciała odpornościowe witaminy C – fenkuł ma jej dwa razy więcej niż cytrusy! 3 łyżki posiekanego kopru zalej szklanką wody, doprowadź do wrzenia, gotuj ok. 20 minut, przecedź. Popijaj małymi łykami.
  • Cynamon. Ta pachnąca, rozgrzewająca przyprawa aktywnie zwalcza patogeny powodujące chorobę. Jej szczyptę możesz np. dodawać do porannej kawy.
  • Owoce granatu. Zawierają kwas elagowy, który eliminuje szkodliwe wolne rodniki, osłabiające organizm w walce z wirusami.

Składniki

Bakterie: stawiamy na naturalne antybiotyki i dbamy o higienę

  • Myj często ręce. Nie wystarczy zwykłe ochlapanie dłoni wodą – aby pozbyć się bakterii, trzeba je myć mydłem przynajmniej pół minuty.
  • Staraj się nigdy nie dotykać dłońmi twarzy, ust, oczu i nosa. W ten sposób bardzo łatwo możesz przenieść do nich bakterie z rąk. Drobnoustroje przenikają przez błonę śluzową i przenoszą się do organizmu.
  • Pij syrop z czosnku. Zawiera on allicynę – substancję odkażającą, która hamuje rozwój bakterii. Aby przygotować miksturę, drobno posiekaj jego dwie główki, dodaj sok wyciśnięty z trzech cytryn, 6 łyżek miodu i szklankę wody. Odstaw na parę godzin i pij łyżkę dziennie.
  • Wypróbuj napar z tymianku. Zawarte w nim olejki eteryczne: tymol i cymen działają przeciwzapalnie. Zalej wrzątkiem dwie łyżeczki zioła, przecedź, wypij.
  • Ogranicz słodycze. Są pożywką dla bakterii. Gdy zarazki zaatakują gardło, osiadający na jego ściankach cukier stwarza im warunki rozwoju.
  • Zaczynaj dzień od wypicia szklanki soku z buraków. Zawarty w nich barwnik – betanina – przenika do wnętrza bakterii i utrudnia ich namnażanie się. Buraki zawierają też dużo witamin oraz cennych dla zdrowia pierwiastków: kwasu foliowego, żelaza (dzięki czemu zapobiegają anemii), potasu, jodu i magnezu. Jeśli nie lubisz smaku buraków, dodaj do napoju bardzo drobno starte słodkie jabłko lub kilka łyżek soku z cytryny.

Składniki

Grzyby: stosujemy probiotyki i walczymy ze stresem

  • Jedz jogurty i kefiry zawierające bakterie kwasu mlekowego. Po chorobie liczba dobrych bakterii, odpowiedzialnych m.in. za odporność, obniża się. Produkty mleczne z probiotykami stymulują ich wzrost.
  • Używaj żeli do higieny intymnej o przyjaznym dla skóry pH (np. Lactacyd hydro-balance). Po kuracji antybiotykami częściej dokuczają nam wywołane przez grzyby infekcje intymne. Jeśli jesteś szczególnie osłabiona, sięgnij po globulki dopochwowe z probiotykami.
  • Zadbaj o relaks. Gdy stale towarzyszy nam stres, organizm wytwarza hormony: kortyzol i noradrenalinę, które osłabiają reakcję układu odpornościowego na zagrożenia wywołane m.in. grzybami.
  • Unikaj diety bogatej w produkty z białej mąki: białego pieczywa, domowych klusek, makaronu. Sprzyjają one rozwojowi grzybicy.

Składniki

Ochrona dzięki szczepieniom

Składniki