Reklama

Jak uchronić się przed rakiem?

Szczepionka na raka - oczywiście, nie istnieje. Jest jednak kilka prostych sposobów, dzięki którym można zminimalizować ryzyko zachorowania.

 Co jeść, żeby zminimalizować ryzyko zachorowania na raka? - Warzywa i owoce mają dużo antynowotworowych składników - przyznała dietetyk Dorota Parczewska-Suchomska. Dlaczego tak istotne jest spożywanie produktów, które zawierają selen i błonnik pokarmowy?

 Co robić, by uchronić się przed rakiem? Okazuje się, że bardzo ważna jest dieta, bo otyłość jest bezpośrednio powiązana z nowotworem. Tkanki nowotworowe odżywiają się tłuszczem.

- W Polsce największym problemem, jeżeli chodzi o nowotwory jest rak płuca - powiedziała dr n. med. Marta Mańczuk z warszawskiego Centrum Onkologi.

Reklama
TVN/x-news
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy