Jak zbierać zioła. Na co mogą pomóc?
Świeże zioła mają intensywny smak, aromat a przy tym łagodzą wiele dolegliwości.
Herbatki ziołowe najlepiej parzyć ze świeżych liści, łodyg i kwiatów, które możemy sami zerwać na łące i w ogrodzie. Świeże zioła smakują i działają lepiej niż suszone, gdy przygotujemy je tuż po zerwaniu. Bardzo łatwo je przyrządzić: łyżkę świeżych ziół zalewamy szklanką wrzątku, studzimy, odcedzamy i pijemy np. po posiłku. Oto najbardziej popularne zioła.
Obniża cholesterol, dzięki czemu pomaga w leczeniu miażdżycy, otyłości, chorób reumatycznych i gośćca. Wspiera leczenie schorzeń dróg żółciowych, kamicy, problemów z wątrobą i z trawieniem. Podnosi odporność organizmu, powinny więc go spożywać osoby z niedokrwistością.
Zbiera się go od kwietnia do początku lipca. Pomaga przy przeziębieniach: obniża gorączkę, łagodzi kaszel i ból gardła. Uśmierza ból, zaburzenia żołądkowo-jelitowe i napięcie jamy brzusznej. Poprawia apetyt i trawienie, likwiduje mdłości, leczy wrzody żołądka. Dzięki właściwościom rozkurczowym zmniejsza bóle miesiączkowe. Zapobiega bezsenności i uspokaja.
Liście zrywa się od wiosny do jesieni. Dzięki obecności mentolu i garbników, doskonale łagodzi dolegliwości związane z układem trawiennym: pomaga przy wzdęciach, bólach brzucha, skurczach jelitowych, nieżytach żołądka.
Jest też doskonałym środkiem na mdłości wywołane np. niestrawnością. Dobroczynnie wpływa na pracę wątroby, ponieważ działa żółciopędnie. Ma także właściwości orzeźwiające i jest idealna podczas upałów.
Zbiera się całą roślinę od czerwca do września. Uspokaja, zwalcza stany lękowe i depresję. Odtruwa wątrobę, działa żółciotwórczo i żółciopędnie. Poleca się go w zapaleniach woreczka żółciowego, skurczach, zatruciach, wzdęciach i niestrawności. Wspiera leczenie układu oddechowego.
Wybierz czyste miejsca położone z dala od tych dróg, po których jeżdżą samochody i pól, gdzie stosuje się nawozy chemiczne. Ścinaj ostrym nożem i zbieraj je luźno do dużego i płaskiego koszyka.
Nie wkładaj do foliowych torebek, bo się w nich zaparzają i tracą swoje walory. Wybieraj młode listki przed lub podczas kwitnienia. Powinny być one suche, zdrowe, bez plamek i uszkodzeń.