Jak zrobić burgery z buraków czerwonych i fety?
Nie musisz być wegetarianinem, aby wypróbować przepis na burgera z soczystych buraków z dodatkiem kremowej fety i przypraw. Wystarczy jeden kęs i nie zapytasz: gdzie jest wołowina? Wiele przepisów wegetariańskich burgerów posiada długa listę skomplikowanych składników. Poniższy przepis zawiera niedrogie składniki, które znajdziesz w każdym sklepie. Gotowe burgery możesz również mrozić.
3 średnie buraki czerwone
1 średnia cebula
1⅓ szklanki fety
2 ząbki czosnku
1½ szklanki płatków owsianych
2 jajka
¼ szklanki drobno posiekanej orzechów włoskich
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka kminu
świeżo zmielony czarny pieprz
1/8 szklanki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, rozmarynu lub innych ziół
sól dla smaku
Poza tym potrzebujesz:
6 bułek,
ogórki kiszone,
sałata,
pomidor,
przyprawy,
ketchup,
musztarda,
majonez
Obierz buraki i zetrzyj na grubej tarce. Odstaw na bok. Następnie obierz cebulę i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Odciśnij nadmiar soku na sitku. Obierz czosnek i posiekaj drobno. Do dużej miski wsyp starte buraki, odciśniętą cebulę, czosnek, fetę, płatki owsiane, 2 jajka, przyprawy, orzechy, zioła i oliwę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Pozostaw mieszankę na około 30 minut, aby płatki owsiane wchłonęły nadmiar soku z warzyw. Nie pomijaj tego kroku, ponieważ burgery będą się łatwiej „trzymać”.
Podziel masę masę na 6 porcji i z każdej uformuj burgera. Jeśli masa jest zbyt luźna dodaj trochę płatków owsianych. Rozgrzej oliwę na patelni. Burgery smaż od 3 do 5 minut z każdej strony.
Na zakończenie możesz je zapiec w piekarniku w 175 stopniach.
Przekrój bułki, połóż sałatę, plasterek pomidora, ogórka, burgera, dodaj majonez albo ketchup. Przyłóż drugą połówkę bułki. Gotowe.