Reklama

Jak zrobić domową, naturalną galaretkę z aloesu?

Domowa galaretka z aloesu zapewni Ci ogromną ilość składników odżywczych, nie zawiera ona również szkodliwych substancji. Żel znajdujący się wewnątrz aloesu jest substancją docenianą przez wiele kultur dzięki obfitości substancji odżywczych i ich wielu terapeutycznych zastosowań.

Czym jest naturalna galaretka z aloesu?

Galaretka z aloesu jest produktem w 100% organicznym, zawiera niewiele kalorii i posiada wiele zastosować zdrowotnych. W odróżnieniu od galaretek owocowych oraz dżemów, galaretka z aloesu nie zawiera cukru ani szkodliwych substancji chemicznych. Galaretkę tworzy się poprzez wymieszanie wyciągu z aloesu z pektynami – są to naturalne włókna występujące w ogryzku i skórce jabłka. Posiada strukturę podobną do żelatyny.

Zrobienie galaretki jest proste, należy jednak zwrócić uwagę na to, żeby dobrze stężała.

Jak zrobić domowe pektyny?

Istotną rzeczą w procesie tworzenia domowych pektyn jest konieczność posiadania naturalnych jabłek i używanie odpowiednio napiętej nylonowej torby.

Reklama

Składniki:

900 gramów ogryzków i skórek po jabłkach

7 litrów wody

Instrukcja przygotowania:

Wrzuć ogryzki i skórki do dużego garnka. Zalej wodą. Podgrzewaj na średnim ogniu tak długo, aż uzyskasz konsystencję puree. Kiedy otrzymasz puree, odczekaj parę minut a następnie wlej całość mieszanki do nylonowej torebki. Odłóż na bok i czekaj aż zacznie tworzyć galaretę.

Receptura na galaretkę aloesową

Kolejnym używanym składnikiem w procesie tworzenia galaretki jest cytryna. Produkt ten nie tylko dostarcza składników odżywczych, lecz także tworzy naturalny środek konserwujący naszą galaretkę.

Wyciągu z aloesu nie należy wystawiać na działanie wysokich temperatur, ponieważ spowodują one utratę części substancji odżywczych przez aloes. Dodanie pektyn przed wrzuceniem innych składników jest metodą zapobiegającą wrzeniu mikstury.

Będziesz potrzebować:

2 szklanki wyciągu z aloesu (500 ml)

1,5 szklanki organicznego cukru (350g)

1,5 szklanki wody (350 ml)

1 łyżkę stołową pektyn (20g)

1 łyżkę stołową soku z cytryny (20ml)

1 szklany słoik

Przepis:

Wlej wodę do garnka i zacznij podgrzewać razem z cukrem żeby zrobić syrop. Cały czas mieszaj używając drewnianej łyżki. Miej na uwadze, że cukier powinien się dobrze rozpuścić w wodzie. Kiedy otrzymasz syrop przerwij gotowanie. Pozwól substancji przez kilka minut ostygnąć, po czym dodaj wyciąg z aloesu, pektyny i sok z cytryny. Kontynuuj mieszanie, aż składniki dobrze się połączą. Podgrzewaj wszystko na małym ogniu. Kiedy wszystko będzie gotowe, przelej galaretkę do szklanego słoika.

Metody spożywania:

Galaretka może być spożywana sama, z dodatkiem owoców lub polana sokiem owocowym. Należy spożywać jedną łyżkę stołową rano a następnie połowę łyżki w okolicach popołudnia. Spożywaj jeszcze jedną łyżkę dodatkowo, jeżeli cierpisz na zgagę, wrzody i różnego rodzaju infekcje. Należy unikać nadmiernego spożycia galaretki z powodu zawartych w niej związków przeczyszczających.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: galaretka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy