Jak zrobić domowy syrop na kaszel z cebuli i orzechów włoskich?
Syropu z cebuli nie trzeba nikomu przedstawiać. Stosowały go nasze babcie, a potem mamy. Będąc dziećmi uciekaliśmy gdzie pieprz rośnie widząc słoik z cebulą. Teraz chętnie wracamy do sprawdzonych naturalnych przepisów. I tutaj nie jest inaczej. Poznaj przepis na kaszel z cebuli z dodatkiem orzechów włoskich.
- 2 duże cebule
- 4-5 orzechów włoskich
- 600ml wody
Potnij cebule na ćwiartki, nie obieraj ich z łupy. Włóż je do garnka i zagotuj. Odczekaj, aż ilość wody zmniejszy swą objętość.
Zgnieć orzechy i dodaj do wody. Pozwól miksturze się zagotować i ponownie zredukować o połowę. Przecedź mieszaninę przez gazę i wyciśnij jak najwięcej syropu.
Stosuj syrop po jednej łyżce, trzy razy dziennie, rano, w południe i wieczorem. Jeżeli męczy cię mocny kaszel bierz po jednej łyżce co godzinę.