Jak zrobić jajko w mikrofalówce na trzy różne sposoby?
Nikogo nie trzeba przekonywać, że jajka są bardzo zdrowe i powinny zagościć na stałe w naszym jadłospisie. Najczęściej zjada się je na śniadanie, ponieważ nie tylko sycą, ale dostarczają cennych wartości odżywczych niezbędnych, by sprostać obowiązkom w ciągu dnia. Ich przygotowanie jest banalne, ale czasami brak nam czasu, by przyrządzić np. jajecznicę. Z pomocą może przyjść mikrofalówka. Dzięki niej przygotujemy błyskawicznie pożywne śniadanie. Jak zrobić jajko w mikrofalówce na trzy różne sposoby?
Jajecznica z mikrofalówki? To możliwe! Przygotuj głęboką miskę albo kubek, natłuść ją masłem lub oliwą, a następnie wbij dwa/trzy jajka i rozmąć je za pomocą widelca. Całość wstaw do mikrofalówki ustawioną na najwyższą moc na minutę. Po tym czasie całość przemieszaj i włóż z powrotem na 30 sekund. Gotową jajecznicę dopraw solą i pieprzem.
Gruby i puszysty omlet jest nie tylko sycący, ale można go podawać z wieloma dodatkami, na słodko i słono. W łatwy sposób można go przygotować w mikrofalówce. Na początku rozbij trzy jajka w miseczce, dokładnie wymieszaj i dodaj odrobinę mąki (łyżeczkę) oraz szczyptę soli. Następnie rozgrzej talerz w mikrofalówce przez dwie minuty, wyciągnij go i rozpuść na nim odrobinę masła, a później ostrożnie wylej na niego masę jajeczną. Całość wstaw do mikrofalówki na 90 sekund i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Przygotowanie jajka w koszulce może sprawić niemały kłopot. Aby wyszło perfekcyjne z płynnym żółtkiem, wystarczy posłużyć się mikrofalówką. Wysoką miseczkę wypełnij do połowy wodą, a następnie wbij jedno jajko. Naczynie przykryj talerzykiem lub spodkiem i włóż do mikrofalówki na minutę (ustaw największą moc urządzenia). Po wyciagnięciu jajko powinno mieć całkowite ścięte białko. Jeśli go nie ma, podgrzej je jeszcze przez 30 sekund.