Jak zrobić nalewkę z jajek na osteoporozę?
Czy wiesz, że co roku twoja masa kostna ulega zmniejszeniu od półtora do trzech procent? Ten postępujący proces powoduje, że w kościach ubywa wapnia, a ich struktura zaczyna przypominać sitko. Pierwszym sygnałem, że mamy osteoporozę, nie musi być złamanie kończyny. Często zaczyna się niewinnie, od bólu pleców w odcinku lędźwiowym. Jak uchronić się przed chorobą? Jak zatrzymać jej postęp, jeśli zostanie wykryta? Skutecznym remedium na osteoporozę okazuje się być... nalewka z jajek. Przepis na nią znajdziesz poniżej.
10 wiejskich jajek o jasnych skorupkach, 3 kg cytryn, 1 litr koniaku, słoik miodu (najlepiej litrowy, ale może być mniejsza ilość)
Przygotuj dziesięć jajek wiejskich o jasnych skorupkach. Wyszoruj je całe i włóż do słoja.
Następnie zalej je sokiem wyciśniętym z trzech kilogramów cytryn (jajka powinny być w nim całkowicie zanurzone). Przykryj słój lnianą ściereczką i wstaw do lodówki na dziesięć dni.
Po tym czasie jaja, których skorupki zdążyły zmięknąć, przetrzyj (w całości) przez sito do dużego naczynia.
W osobnej misce wymieszaj litr koniaku i litrowy słoik miodu. Gdy obie masy będą jednolite, wymieszaj je. Otrzymany płyn przelej do butelek.
Aby terapia była skuteczna, łyżkę "ajerkoniaku" trzeba pić trzy razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem. Kurację należy powtarzać przynajmniej dwa razy w roku.
Mikstura przyrządzona według recepty doktor Jadwigi Górnickiej to przede wszystkim cenne źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Stosując tę terapię przez dłuższy czas, można nie tylko wzmocnić sobie kości, ale także spowodować przyrost masy kostnej nawet przy zaawansowanej osteoporozie.
Warto również dodać, że leczniczy ajerkoniak ma zbawienny wpływ nie tylko na kości, ale na cały układ krążenia, gdyż rozpuszcza złogi miażdżycowe i obniża poziom złego cholesterolu we krwi.