Jak zrobić sok z czarnego bzu na przeziębienie?
Czarny bez nie tylko zwiększa odporność, ale również wspomaga organizm w walce z wirusami. Z tego powodu jego spożywanie jest niezwykle korzystne w przypadku sezonowych infekcji, takich jak przeziębienie czy grypa. Najprostszym sposobem jest przyjmowanie czarnego bzu w postaci domowego syropu. Poniżej znajdziesz na niego przepis.
Dojrzałe i umyte owoce czarnego bzu zalej 2 częściami wody i doprowadź do wrzenia.
Dodaj torebkę kwasku cytrynowego oraz kilogram cukru i dokładnie wymieszaj.
Kolejnego dnia ponownie doprowadź wszystko do wrzenia, mieszając.
Następnie przecedź i przetrzyj rozgotowane owoce przez gęste sito i dodaj kolejny kilogram cukru.
Soki wlewaj do umytych i wygrzanych w piekarniku słoików lub butelek. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, a w razie potrzeby pij 1-2 łyżeczki dziennie.