Jaka dieta przy artretyzmie?
Dna moczanowa (artretyzm) pojawia się głównie u dobrze zbudowanych mężczyzn po 40. Powiązana jest bezpośrednio z niezdrowym trybem życia. Zwana jest chorobą bogaczy (lub dobrobytu), bowiem bezpośrednią przyczyną rozwoju dny moczanowej jest zła dieta, czyli nadmierne spożywanie potraw tłustych, bogatych w białko oraz wypijanie zbyt wielu kaw i alkoholu. Co zatem należy jeść przy artretyzmie?
Dna ujawnia się w postaci silnego bólu jednego stawu (najczęściej palucha stopy), ale może też zaboleć kciuk, nadgarstek, łokieć, kolano lub bark.
Ból pojawia się zazwyczaj nad ranem, często po sytym posiłku, połączonym ze spożywaniem alkoholu, a towarzyszy mu gorączka, obrzęk stawu, zaczerwienienie skóry.
Chory staw staje się obrzęknięty i bardzo tkliwy w dotyku. Ból ustępuje po kilku dniach lub tygodniach, ale wraca po kilku miesiącach lub latach.
Nieleczony artretyzm może doprowadzić do schorzeń nerek (kamica moczowa) oraz układu krążenia (choroby wieńcowej, zaburzeń rytmu serca) i miażdżycy. Stawy stają się sztywne.
Lekarze są zgodni: sprzymierzeńcem numer jeden dny jest nadwaga i otyłość. To dlatego tak ważna zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu, jest prawidłowa dieta.
Podstawowymi jej składnikami powinny być mleko, kefir, jogurt, maślanka i chudy twaróg. Można spożywać ryż, ziemniaki, makaron, a z pieczywa kajzerki, chleb pszenny, chrupki, ryżowy.
Z warzyw polecane są buraki, cebula, chrzan, cukinia, kapusta (biała, kwaszona, pekińska), a także marchew, ogórki, pomidory, rzodkiewki, sałata.
Chorzy mogą jadać ananasy, agrest, brzoskwinie, czereśnie, gruszki, jabłka, kiwi, maliny, oliwki, pomarańcze, porzeczki, truskawki, winogrona, wiśnie, a także chrupać nasiona słonecznika, sezamu i orzechy.
Codziennie spożywaj (w dużych ilościach!) ciemne owoce: wiśnie, czarne jagody, porzeczki, winogrona. Mają sporo błonnika pokarmowego, folianów i witaminy C.
Wypijaj nawet do 3 litrów dziennie, z czego około 1 l przed snem oraz w nocy. Pij wody mineralne alkaliczne, słabe napary z herbaty (najlepiej ziołowe i owocowe) oraz kompoty i soki.
Unikać należy szprot, sardynek, śledzi, podrobów mięsnych, grochu, fasoli, soczewicy, szpinaku, szczawiu i większości grzybów. Niedozwolone są potrawy z mięsa młodych zwierząt (cielęcina, jagnięcina) oraz wywary mięsne i konserwy, a także czekolada, marynaty i ostre przyprawy.