Jaka dieta przy hemoroidach?
Przy hemoroidach zapobieganie jest równie ważne, co leczenie. Jeśli chorujesz lub jesteś w grupie ryzyka, masz siedzącą pracę lub przekroczyłaś 60. rok życia, walcz z zaparciami i dbaj o właściwą pracę jelit. Twoimi sprzymierzeńcami będą błonnik i woda oraz wzmacniająca naczynia krwionośne rutyna i gojąca leucyna.
Reguluje rytm wypróżnień, usprawnia perystaltykę jelit. Znajdziesz go w produktach pełnoziarnistych, skórce jabłek, pietruszce, płatkach owsianych i otrębach.
Włącz do menu różnego rodzaju kasze. Najlepiej jaglaną, jęczmienną i gryczaną. Jedz obiad w proporcji: 3:1:1, czyli 3 porcje surówki, 1 porcja kaszy i 1 porcja mięsa lub ryby.
W białych częściach pomarańczy, jagodach i marchwi znajdziesz rutynę, która uszczelnia naczynia krwionośne. Przyspieszającą gojenie leucynę, dostarczą sery, dorsz i buraki.
Słodycze najlepiej zastąp owocami świeżymi albo suszonymi. Świeże mają mniej kalorii, a suszone zawierają więcej błonnika. Dlatego zapobiegają zaparciom.
Pij dziennie ok. 2l wody, herbaty owocowej, naparów ziołowych lub niezbyt mocnej czarnej herbaty. Płyny pomogą oczyścić jelita z zalegających tam resztek pokarmu.
Zrezygnuj z białego pieczywa, czekolady, kremów i ostrych przypraw. Omijaj ciężkostrawne potrawy. Jedz często, ale mało – w ten sposób nie obciążysz jelit.