Jaka dieta przy nieżycie żołądka?
Osobom, które mają refluks, nadkwasotę lub nieżyt żołądka, eksperci zalecają dietę z dużą ilością gotowanych warzyw. Z jadłospisu zaś należy wyeliminować surowe pokarmy, wyroby garmażeryjne (obfitują w sól oraz wzmacniacze smaku), tłuste mięsa. Unikaj zwłaszcza smażonych kotletów i grillowanych steków, a ponadto frytek zawierających dużo tłuszczu. Ogranicz masło, zrezygnuj z serów żółtych i pleśniowych. By nie przeciążać żołądka, zmniejsz porcje i jedz powoli, dokładnie przeżuwając. Osoby borykające się z nieżytem żołądka są często leczone inhibitorami pompy protonowej, pogarszającymi wchłanianie składników odżywczych, zwłaszcza żelaza i witaminy B12, a ponadto witaminy C. Warto więc zadbać o zwiększenie spożycia pokarmów bogatych w te składniki.
Wybieraj produkty zasadowe, one pomogą ci utrzymać równowagę w organizmie. To zaś zapobiega stanom zapalnym. Jedz szpinak, seler, brokuły.
Zrezygnuj z mocnej kawy i czarnej herbaty, polub łagodniejsze odmiany – zieloną i białą. Odstaw mocne alkohole i wytrawne wino, nasilające stan zapalny błony śluzowej żołądka.
Jedz często chude mięsa i ryby, podroby (dużo żelaza ma wątróbka). Witaminę B12 znajdziesz również w nabiale i jajkach.
Łagodzi stan zapalny błony śluzowej żołądka, działa przeciwzapalnie (ma dużo kwasów omega-3 i wit. E). Pij przed snem zmielone siemię zalane wrzątkiem.
Zbyt duża jego ilość może drażnić żołądek, wybieraj więc pieczywo z białej mąki, grahamki, drobnoziarniste kasze i ryż.
Zrezygnuj z silnie drażniących papryczek chili, czarnego pieprzu i curry, zamiast nich sięgaj po oregano, lubczyk, świeży rozmaryn i listki bazylii.
Cytrusy nie są zalecane, powinnaś więc szukać innych źródeł tej witaminy, np. jedz kiszone ogórki, sałatę, jabłka.
Pij naturalne soki przygotowane ze świeżych warzyw i owoców. Dobrze by znalazły się wśród nich zwłaszcza melon cantalupe, kiwi, seler naciowy.