Jaka dieta przy opryszczce?
Opryszczka. Zmora każdego, kto miał pecha paść jej ofiarą. Towarzyszy ci w najważniejszych momentach twojego życia. Pojawia się zawsze wtedy, gdy jesteś zestresowana, przemęczona, chora. Jest oznaką, że twoja odporność spada. Dlatego dieta przy opryszczce powinna wpływać na usprawnienie pracy układu odpornościowego. Tylko wówczas masz szansę pozbyć się objawów szybko i skutecznie.
Unikaj pokarmów dostarczających argininy, jedz zaś jak najwięcej żywności zawierającej ważną dla odporności lizynę. Bogatym źródłem tego składnika jest awokado, a ponadto kiełki pszenicy, lucerny i innych zbóż. Jedz także na co dzień buraki, gruszki, ryby i drób.
Antyoksydanty zwalczając wolne rodniki, chronią przed stanami zapalnymi, w tym np. chorobami atakującymi skórę. Zalecane są pomidory, jagody, morele (bez siarki) i śliwki.
Jedz warzywa z rodziny krzyżowych: brukselkę, kapustę, kalafior, brokuły i kapustę włoską. Zawarty tu indolo-3-karbinol hamuje rozwój wirusa opryszczki. Potrzebujesz również witamin (C oraz tych z grupy B).
Ogranicz pokarmy obfitujące w ten aminokwas. Najwięcej argininy zawierają: orzechy, kokos, płatki owsiane, czekolada, a także wyroby z żelatyną.