Jaka powinna być dieta diabetyka?
Cukrzyca to choroba przewlekła, z którą boryka się coraz więcej osób. Niezwykle istotna jest tutaj odpowiednia dieta, która zapobiegnie skokom poziomu cukru we krwi. Sprawdź, czego nie powinno zabraknąć w diecie diabetyka. Zaskoczy cię, jak dużo jest w niej smacznych propozycji.
Owies jest wartościowy ze względu na wysoką zawartość beta-glukanu, czyli rozpuszczalnego błonnika, który skutecznie obniża poziom złego cholesterolu LDL. Reguluje też poziom glukozy i insuliny we krwi, a także obniża indeks glikemiczny posiłków. Nie bez powodu owsiankę uważa się za najzdrowsze śniadanie. Uczucie sytości po zjedzeniu miski płatków owsianych utrzymuje się bardzo długo. Ale owsianka doskonale komponuje się również z daniami mięsnymi i z powodzeniem może zastąpić ziemniaki lub ryż.
Źródłem beta-glukanu jest również jęczmień. Badania przeprowadzone wśród osób z cukrzycą typu 2 wykazały, że u chorych, którzy spożywali dziennie 18g rozpuszczalnego błonnika pochodzącego z jęczmienia, wartość HbA1c (hemoglobiny) zmniejszyła się o 30%.
Rośliny strączkowe są doskonałym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, magnezu, potasu i kwasu foliowego. Dzięki temu obniżają ciśnienie krwi, redukują poziom cholesterolu i pomagają kontrolować glikemię poposiłkową, ponieważ mają bardzo niski indeks glikemiczny. Najcenniejsza z grupy roślin strączkowym jest soja, która dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia ich elastyczność.
Należy pamiętać, że rośliny strączkowe zawierają też dużą ilość węglowodanów, a ich przyjmowanie powinno być kontrolowane. Ich nadmiar w organizmie może bowiem przyczynić się do powstania chorób układu krążenia.
Pełnowartościowe białko, witamina D, witamina B3 i B6, selen, kwasy omega-3 – te wszystkie niezbędne dla dobrego funkcjonowania organizmu składniki znajdziemy w łososiu. Dla diabetyków najcenniejszym z nich są kwasy omega-3, które zmniejszają zjawisko insulinooporności, czyli stanu, w którym nawet duża ilość wydzielanej insuliny nie może obniżyć poziomu cukru do prawidłowej wartości.
Orzechy są dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy E, błonnika, białka, żelaza, magnezu i cynku, zawierają też tłuszcze wielonienasycone korzystnie wpływające na układ krążenia. Zaletą orzechów jest niska zawartość węglowodanów, co czyni je doskonałą przekąską dla osób chorych na cukrzycę.
Badania wykazały, że niemal wszystkie rodzaje orzechów (włoskie, laskowe, migdały, pistacje) pomagają uregulować wartość hemoglobiny we krwi, obniżają poziom cholesterolu i poprawiają wrażliwość na insulinę.
Pomarańcze są wartościowym elementem diety przede wszystkim ze względu na zawartość pektyn, które skutecznie obniżają poziom złego cholesterol we krwi. Pomarańcze pomagają też w leczeniu hipoglikemii.
Jest bogatym źródłem witaminy A, B6, C oraz K, wapnia, magnezu, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy, w tym kwasu alfa-liponowego, który obniża poziom glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość na insulinę.
Jarmuż jest doskonałym składnikiem sałatek, zup, koktajli, a pokropiony olejem i wsadzony na kilka minut do piekarnika z powodzeniem zastąpi chrupiące chipsy.
Ciemna, zawierająca co najmniej 60% kakao czekolada jest zdrowa dla układu krążenia. Odpowiedzialne są za to polifenole, którego naturalnym źródłem jest kakao. Korzystnie wpływają one na ciśnienie tętnicze i insulinooporność. Pamiętać jednak należy o umiarze. Kostka gorzkiej czekolady od czasu do czasu w zupełności wystarczy.