Dieta ryżowo-owocowa
Zdrowie
Doskonała na ciepłe dni! Lekkostrawna, bogata w błonnik i bardzo smaczna. Polecana osobom, które chcą szybko schudnąć.
Prezentowana przez nas dieta to nie tylko sposób na odchudzanie. Co jeszcze możesz uzyskać, wybierając ten sposób żywienia? Ryżowo-owocowe menu pomoże ci pozbyć się toksyn z organizmu, zmniejszyć cellulit, usprawnić przemianę materii, a także oczyścić jelita z zalegających resztek pokarmowych. Dzięki temu już po kilku dniach poczujesz się dużo lżej, a problemy trawienne znacznie się zmniejszą. Przy dłuższym stosowaniu twoja skóra stanie się bardziej jędrna i gładka.
- Zjadaj maksymalnie 1000 kcal dziennie, rozłożonych na 5 niewielkich posiłków. Śniadanie jedz najpóźniej godzinę po przebudzeniu, a kolację 2 godziny przed snem. Przerwy między posiłkami nie mogą przekraczać 5 godzin.
- Podstawą przynajmniej 3 posiłków dziennie powinien być gotowany ryż oraz owoce sezonowe, np. truskawki, czereśnie, wiśnie, maliny, porzeczki, agrest, jabłka, śliwki, gruszki, arbuzy, melony, morele. Dietę stosuj maksymalnie przez 3 tygodnie. Możesz ją powtarzać co 2-3 miesiące.
- Ryż staraj się gotować jak najkrócej. Półtwarde ziarenka są dłużej trawione i lepiej zaspokajają głód. Ryżu lepiej nie dosalaj. Sól powoduje zatrzymywanie wody w organizmie i spowalnia utratę kilogramów.
- W trakcie diety pij niegazowaną wodę mineralną, nie mniej niż 2 litry w ciągu dnia. Możesz też sięgać po zieloną, gorzką herbatę oraz wszelkie herbaty ziołowe. Unikaj natomiast kawy, czarnej herbaty i dosładzanych soków.
- Postaw na regularny, ale nie wyczerpujący wysiłek fizyczny. Codziennie wybierz się przynajmniej na półgodzinny szybki spacer lub przejażdżkę rowerową. Dobrym sposobem na utratę kilogramów jest też taniec oraz pływanie.
- Odtłuszczony nabiał (mleko, twaróg) oraz fermentowane napoje mleczne (jogurt, maślanka, kefir). Wybieraj naturalne, bez dodatku cukru. Są one bogatym źródłem wapnia i białka. Przetwory fermentowane dodatkowo zawierają żywe kultury bakterii, które korzystnie wpływają na trawienie.
- Owoce egzotyczne, zwłaszcza cytrusy. Najczęściej sięgaj po grejpfruty i ananasy, które zawierają składniki przyspieszające spalanie tłuszczu i utratę wagi.
- Raz dziennie możesz zjeść niewielką ilość: chudego mięsa, ryb, produktów pełnoziarnistych (płatków, pieczywa), orzechów. Sięgnij też po świeże warzywa.
- 1 dzień: Śniadanie: Jogurt naturalny z ryżem i garścią malin, czereśni lub wiśni. Herbata albo woda mineralna. Obiad: Ryż zapiekany z jabłkami, polany sosem owocowym. Herbata ziołowa. Kolacja: Kromka pieczywa pełnoziarnistego z plastrem chudej wędliny. Łodyga selera naciowego lub ogórek. Woda. Przekąski: Kefir z musem truskawkowym i wanilią. Ryż na mleku z rodzynkami i cynamonem.
- 2 dzień: Śniadanie: Ryż ugotowany na mleku (na gęsto) z dowolnymi owocami lub musem. Woda. Obiad: Zupa truskawkowa, wiśniowa lub śliwkowa z ugotowanym ryżem (białym lub brązowym), zabielona jogurtem naturalnym. Herbata zielona lub ziołowa. Kolacja: Chuda ryba skropiona sokiem z cytryny, ugotowana na parze razem z brokułami lub marchewką. Przekąski: Ryż na sypko wymieszany z cząstkami grejpfruta. Banan zapiekany w folii, polany gęstym jogurtem.