Dieta ryżowo-owocowa

Dieta ryżowa nie tylko odchudza, ale także oczyszcza z toksyn
Dieta ryżowa nie tylko odchudza, ale także oczyszcza z toksyn-© Panthermedia

Główne zasady diety

  • Zjadaj maksymalnie 1000 kcal dziennie, rozłożonych na 5 niewielkich posiłków. Śniadanie jedz najpóźniej godzinę po przebudzeniu, a kolację 2 godziny przed snem. Przerwy między posiłkami nie mogą przekraczać 5 godzin.
  • Podstawą przynajmniej 3 posiłków dziennie powinien być gotowany ryż oraz owoce sezonowe, np. truskawki, czereśnie, wiśnie, maliny, porzeczki, agrest, jabłka, śliwki, gruszki, arbuzy, melony, morele. Dietę stosuj maksymalnie przez 3 tygodnie. Możesz ją powtarzać co 2-3 miesiące.
  • Ryż staraj się gotować jak najkrócej. Półtwarde ziarenka są dłużej trawione i lepiej zaspokajają głód. Ryżu lepiej nie dosalaj. Sól powoduje zatrzymywanie wody w organizmie i spowalnia utratę kilogramów.
  • W trakcie diety pij niegazowaną wodę mineralną, nie mniej niż 2 litry w ciągu dnia. Możesz też sięgać po zieloną, gorzką herbatę oraz wszelkie herbaty ziołowe. Unikaj natomiast kawy, czarnej herbaty i dosładzanych soków.
  • Postaw na regularny, ale nie wyczerpujący wysiłek fizyczny. Codziennie wybierz się przynajmniej na półgodzinny szybki spacer lub przejażdżkę rowerową. Dobrym sposobem na utratę kilogramów jest też taniec oraz pływanie.

Co jeszcze możesz jeść

  • Odtłuszczony nabiał (mleko, twaróg) oraz fermentowane napoje mleczne (jogurt, maślanka, kefir). Wybieraj naturalne, bez dodatku cukru. Są one bogatym źródłem wapnia i białka. Przetwory fermentowane dodatkowo zawierają żywe kultury bakterii, które korzystnie wpływają na trawienie.
  • Owoce egzotyczne, zwłaszcza cytrusy. Najczęściej sięgaj po grejpfruty i ananasy, które zawierają składniki przyspieszające spalanie tłuszczu i utratę wagi.
  • Raz dziennie możesz zjeść niewielką ilość: chudego mięsa, ryb, produktów pełnoziarnistych (płatków, pieczywa), orzechów. Sięgnij też po świeże warzywa.

Przykładowy jadłospis

  • 1 dzień: Śniadanie: Jogurt naturalny z ryżem i garścią malin, czereśni lub wiśni. Herbata albo woda mineralna. Obiad: Ryż zapiekany z jabłkami, polany sosem owocowym. Herbata ziołowa. Kolacja: Kromka pieczywa pełnoziarnistego z plastrem chudej wędliny. Łodyga selera naciowego lub ogórek. Woda. Przekąski: Kefir z musem truskawkowym i wanilią. Ryż na mleku z rodzynkami i cynamonem.
  • 2 dzień:  Śniadanie: Ryż ugotowany na mleku (na gęsto) z dowolnymi owocami lub musem. Woda. Obiad: Zupa truskawkowa, wiśniowa lub śliwkowa z ugotowanym ryżem (białym lub brązowym), zabielona jogurtem naturalnym. Herbata zielona lub ziołowa. Kolacja: Chuda ryba skropiona sokiem z cytryny, ugotowana na parze razem z brokułami lub marchewką. Przekąski: Ryż na sypko wymieszany z cząstkami grejpfruta. Banan zapiekany w folii, polany gęstym jogurtem.
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?