Reklama

Jakich produktów nie łączyć z lekami?

Każdy z nas choć raz w życiu zażywał silne leki. Sposób ich stosowania jest dokładnie określony w ulotce, ale niestety nie znajdziemy w niej wszystkich ważnych informacji, na przykład z jakimi produktami nie łączyć konkretnego leku. Inną kwestią jest przykry fakt, że mało kto czyta dzisiaj ulotki. Efektem są popularne błędy, które sprawiają, że zażywane przez nas leki źle działają, a nawet mogą zagrażać naszemu zdrowiu. Podpowiadamy, z czym nie łączyć leków, by nie przysporzyć sobie dodatkowych dolegliwości.

Kawa

Choć pije ją większość z nas, warto ograniczyć jej spożycie lub całkowicie ją odstawić, gdy zażywamy silne leki. Wykazano, że kofeina zaburza wchłanianie substancji czynnych zawartych w lekach. W przypadku leków przeciwbólowych potęguje ona działanie kwasu acetylosalicylowego. Warto wiedzieć, że wiele leków przeciwbólowych zawiera już kofeinę w składzie, dlatego nie należy faszerować organizmu kolejną dawką. Gdy zażywamy silne leki lub środki przeciwbólowe, lepiej zrezygnować z kawy, a jeśli nie możemy bez niej funkcjonować, ograniczmy jej spożycie do jednej filiżanki dziennie.

Reklama

Alkohol

W przypadku alkoholu sprawa jest nieco prostsza, ponieważ nie należy pić go w ogóle, gdy zażywamy silne leki, a szczególnie w przypadku: środków przeciwbólowych, antybiotyków, a także leków psychotropowych i antyalergicznych. Dlaczego? Ponieważ alkohol hamuje ich działanie. Tego typu leki mogą spowolnić metabolizm alkoholu, a w konsekwencji wywołać zatrucie lub trwale uszkodzić wątrobę.

Soki cytrusowe, a szczególnie...

Z lekami niekorzystnie mogą działać również soki cytrusowe, w szczególności sok grejpfrutowy. To dlatego, że właśnie w tego typu owocach znajdziemy spore ilości substancji zwanej furanokumaryną, która zaburza wchłanianie wielu rodzajów środków farmaceutycznych. Popijanie leków sokiem z grejpfruta może prowadzić do poważnego zatrucia organizmu. Furanokumaryna powoduje zatrzymanie działania enzymu zwanego CYP3A, który odpowiada za rozkład większości przyjmowanych do organizmu substancji leczniczych. Połączenie jej z lekami może przynieść naszemu organizmowi wiele szkód.

Produkty bogate w błonnik

Produkty bogate w błonnik uznawane są za bardzo zdrowe dla naszego organizmu, jednak nie w każdym przypadku. Okazuje się, że w połączeniu z lekami mogą przynieść więcej szkód niż korzyści. To dlatego, że błonnik znacznie zmniejsza wchłanianie leków. Substancja czynna jest bardzo szybko usuwana z organizmu. Należy zatem unikać jedzenia produktów bogatych w błonnik zaraz przed i po zażyciu leków.

Produkty z grupy nabiału

Zażywając leki warto unikać także jedzenia produktów z grupy nabiału. Mowa tutaj głównie o mleku i serach, gdyż zawierają one spore ilości wapnia. Minerał ten może obniżać, a nawet całkowicie zablokować wchłanianie substancji aktywnych zawartych w lekach. Do takiej interakcji dochodzi zazwyczaj podczas zażywania antybiotyków przeznaczonych do leczenia chorób górnych dróg oddechowych.

Tłuszcze

W niebezpieczne interakcje z lekami wchodzą także niektóre tłuszcze. To dlatego, że zwiększają wchłanianie medykamentów. Może być to niebezpieczne w przypadku zażywania leków psychotropowych. W wyniku zwiększenia ich stężenia we krwi mogą pojawić się drgawki, zaburzenia świadomości, problemy ze snem i z koncentracją.

Czym przepijać leki?

Leki należy popijać przegotowaną wodą z kranu lub niegazowaną wodą mineralną. Ilość? Minimum 250 mililitrów. Lekarstwa najlepiej zażywać dwie lub trzy godziny po posiłku.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy