Jakie pestycydy pojawiają się w herbacie? Która jest najbardziej szkodliwa?
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, który preferowany jest nie tylko za sprawą walorów smakowych, ale również właściwości korzystnie wpływających na organizm. Taki napar pobudza, zawiera antyoksydanty zwalczające wolne rodniki, pomaga w problemach trawiennych i odchudzaniu. Niestety, radość z picia herbaty może popsuć fakt, że w wielu odmianach zawarte są pestycydy – substancje szkodliwe dla zdrowia. Sprawdź, które toksyczne związki trafiają do wywaru, jakie spustoszenie powodują w twoim ciele i czy istnieje herbata wolna od toksyn.
Pestycydy to naturalne lub syntetyczne środki chroniące przed szkodliwymi organizmami rośliny, zwierzęta, ludzi oraz zapasy ludzkie. Mają na celu zwalczenie szkodników, chwastów, grzybów i bakterii, które powodują epidemie wśród istot żywych i hamują produkcję roślin i żywności. W przypadku upraw roślinnych pestycydy nazywa się również środkami ochrony roślin. Skoro te substancje mają chronić przydatne człowiekowi zasoby przyrody, to dlaczego mogą być niebezpieczne dla zdrowia? Otóż zabijają i likwidują niepożądane organizmy, a więc są trucizną wpływającą na ich procesy życiowe. Przy okazji zwalczania szkodników działają one również destrukcyjnie na użyteczne jednostki, gdyż nie wszystkie z nich wywołują reakcję u tylko jednego, konkretnego gatunku. Tym samym mają również toksyczny wpływ na ludzi, rozregulowują bowiem pracę narządów i hormonów.
Niemniej jednak pestycydy są powszechnie stosowane w produkcji żywności, ponieważ i tak dają szansę przetrwać wielu gatunkom na uprawach pozbawionych chwastów i pasożytów. Nie dziwi więc fakt, że używa się ich również na plantacjach herbaty, usprawniając dzięki nim produkcję tego naparu na skalę światową. Liście powinny być jednak oczyszczone ze wszelkich środków ochrony roślin, zanim zostaną rozesłane do dystrybucji. Niestety, dużo plantacji nastawionych jest na tani koszt upraw i nie przestrzegają podstawowych zasad kontroli jakości w rolnictwie.
Gdy na uprawach herbaty zabraknie starannej selekcji wartościowych liści i ich odpowiedniego oczyszczenia, to w suszu przeznaczonym na napar może znaleźć się wysokie stężenie pestycydów. Przenikają one następnie do przewodu pokarmowego człowieka i sieją spustoszenie w organizmie. Naukowcy odkryli, że w wielu gatunkach herbaty występuje acetamipryd z grupy insektocydów, który działa powierzchniowo i dogłębnie na szkodniki ssące i gryzące. Ta substancja jest już w niewielkich dawkach bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Powoduje nudności, wymioty, drgawki, osłabienie mięśni, a nawet hipotermię czy niedotlenienie. Niektóre herbaty mają wielokrotnie przekroczone normy tego związku. Ponadto zawierają inne szkodliwe pestycydy, tak jak na przykład chlorfenapyl, będący silną trucizną. Może wywoływać nieodwracalne szkody w mózgu nawet do dwóch tygodni od spożycia. Toksyczny jest również endosulfan, mający niekorzystny wpływ na układ nerwowy i wywołujący konwulsje. Ponadto w różnych gatunkach herbaty znaleziono bifentrynę o działaniu rakotwórczym.
Czy istnieje w takim razie herbata wolna od pestycydów i czy można ją bezpiecznie spożywać? Oczywiście nie musisz całkowicie rezygnować z herbaty, jeśli lubisz ją pić. Ważne tylko, byś nie wybierał tej, która pochodzi z obszarów o słabej kondycji rolnictwa. Na takich plantacjach często nie myje się dokładnie liści przed suszeniem albo dodaje się oprócz nich również gałązki i łodygi, tworzące pył herbaciany. Napary z jego dodatkiem są gorszej jakości i zawierają więcej szkodliwych substancji. Szczególnie niebezpieczne mogą być napary smakowe, w których skład wchodzą sztuczne substancje, nadające smak i zapach, ale też suszone owoce i skórki – elementy najbardziej skażone toksynami. Najlepiej sięgaj po herbaty liściaste, pochodzące z ekologicznych upraw z certyfikatami, świadczącymi o prawidłowych zastosowaniach w gospodarce. Unikaj tych pakowanych w papierowe torebki lub ochronne siateczki, wykonane z materiałów zawierających często inne niebezpieczne toksyny.