Jakie są symptomy braku składników odżywczych?
Nasz organizm daje nam bardzo wyraźnie do zrozumienia, że brakuje mu tych składników odżywczych, które są mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli często ropieją ci oczy, zauważyłaś, że gorzej widzisz, bardzo często chce ci się pić albo jedzenie nie sprawia ci przyjemności i bez względu na typ potrawy, jest według ciebie pozbawione zapachu i smaku, uzupełnij swoją dietę w niezbędne witaminy i składniki mineralne. Poniżej znajdziesz cenne wskazówki, które pomogą ci powiązać niepokojące objawy z niedoborem konkretnych pierwiastków lub witamin. Dowiesz się też, że dziwne zachcianki żywieniowe nie są tylko i wyłącznie jednym z najczęstszych symptomów ciąży i nierzadko mają zupełnie inne podłoże oraz dlaczego warto włączyć do diety - zwykle niedocenianą, a bywa, że i budzącą obrzydzenie - wątróbkę.
Dziwne zachcianki żywieniowe to nie tylko jeden z bardzo częstych objawów ciąży. Mogą świadczyć także o tym, że twój organizm cierpi z powodu niedoborów żelaza - absolutnie niezbędnego pierwiastka. Bez tego cennego składnika niemożliwe jest jego prawidłowe funkcjonowanie. Dlaczego żelazo jest tak ważne? Wymieniać można by długo. Stymuluje produkcję krwinek czerwonych, wspiera pracę mięśni, umożliwiając im pobieranie z krwi niezbędnego tlenu, wchodzi w skład enzymów tkankowych, reguluje poziom cholesterolu, oczyszcza organizm, a przede wszystkim wątrobę, z toksyn i aktywnie wspomaga pracę układu nerwowego oraz układu immunologicznego, zabezpieczając nas przed wirusami oraz bakteriami i niwelując ryzyko anemii.
Jak rozpoznać, że brakuje nam żelaza?
Niedoborom żelaza towarzyszą bardzo charakterystyczne symptomy. Zaliczyć do nich należy:
- apatię i ciągłe zmęczenie
- częste zawroty głowy
- szybsze bicie serca
- zadyszkę
- bardzo osłabioną odporność
- spadek energii
- nadmierną chęć na drzemki
- sińce pod oczami
- suchą i szorstką skórę
- wypadanie włosów
- łamliwe paznokcie i podłużne prążki na płytce paznokciowej
- ból gardła
- zajady
- bóle głowy
- spadek koncentracji, sprawności myślenia i osłabioną pamięć
- skłonność do siniaków,
- krwawienia z nosa.
Gdzie szukać żelaza?
Skutkiem przewlekłego braku żelaza jest niedokrwistość (anemia). Aby jej uniknąć, należy postawić na w pełni zbilansowaną dietę. Organizm nie produkuje samodzielnie żelaza i możemy go dostarczać tylko wraz z pożywieniem. Gdzie go szukać? Przede wszystkim w podrobach, a konkretnie w wątrobie cielęcej i wołowej oraz w nerkach i w chudym czerwonym mięsie. (Pamiętajmy, że żelazo pochodzenia zwierzęcego jest lepiej wchłanianie przez organizm). Źródłem żelaza są też żółtka jaj, rośliny strączkowe, orzechy, chleb z pełnego przemiału, zielone warzywa, zwłaszcza rzeżucha i brokuły, botwinka i buraki, suszone morele, suszone śliwki, rodzynki.
Z dnia na dzień coraz bardziej tracisz apetyt; nawet ulubione potrawy straciły smak i zapach albo podczas jedzenia towarzyszy ci metaliczny posmak? To jedne z najczęstszych objawów niedoboru cynku. Ten cenny mikroelement pełni bardzo ważne funkcje w naszym organizmie, mimo że występuje w nim w bardzo niewielkich ilościach. Za co odpowiada? Przede wszystkim uczestniczy w kluczowych przemianach białek, tłuszczów, węglowodanów i wchodzi w skład enzymów, stymuluje pracę trzustki i całego układu immunologicznego, zabezpieczając nas przed chorobami i infekcjami, korzystnie wpływa też na nasz mózg, poprawiając nasze myślenie i zapobiegając demencji, wspiera leczenie cukrzycy i niedoczynności tarczycy, niweluje objawy osteoporozy, chorób jelit i żołądka, zabezpiecza komórki przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, wzmacnia włosy i paznokcie, przyśpiesza gojenie się ran, stymuluje naszą płodność.
Jak rozpoznać, że brakuje nam cynku?
Poza brakiem apetytu o niedoborach cynku świadczy:
- pogarszająca się kondycja włosów, paznokci, skóry, kości,
- suchość w ustach
- kłopoty z koncentracją i z pamięcią
- chroniczne zmęczenie
- mniejsza tolerancja na alkohol
- bardzo osłabiona odporność
Gdzie szukać cynku?
Największej porcji cynku dostarczą nam małże i ostrygi. Warto też włączyć do diety wątróbkę cielęcą, pestki dyni, kakao, kaszę gryczaną, migdały, płatki owsiane, nasiona słonecznika, jajka.
Regularnie się nawadniasz, ale i tak cały czas towarzyszy ci nadmierne pragnienie? Powodem twoich problemów może być - poza podstawową przyczyną, czyli cukrzycą - niedobór chromu. Podobnie jak żelazo czy cynk pełni on kluczową rolę w naszym organizmie i uczestniczy w procesach przemiany białek, węglowodanów i tłuszczów. Co równie istotne partycypuje w procesie metabolizmu glukozy, zmniejsza zapotrzebowanie organizmu na insulinę i chroni nas przed cukrzycą. Bardzo korzystnie wpływa też na pracę naszego układu sercowo-naczyniowego - obniża poziom złego cholesterolu i minimalizuje ryzyko rozwoju miażdżycy oraz schorzeń serca. Dzięki odpowiedniej dawce chromu możemy też zmniejszyć nasz apetyt na słodycze, złagodzić nadmierne bóle głowy i ukoić nerwy.
Jak rozpoznać, że brakuje nam chromu?
Poza nadmiernym pragnieniem do podstawowych symptomów świadczących o niedoborach chromu zalicza się:
- częste bóle głowy,
- nadmierne zmęczenie i drażliwość,
- wzrost poziomu cukru i cholesterolu we krwi
Na deficyty chromu w organizmie najbardziej narażone są osoby zmagające się ze schorzeniami nerek i układu pokarmowego, nadużywające alkoholu oraz te, które często i bardzo intensywnie się odchudzają.
Gdzie szukać chromu?
Jeśli chcemy uzupełnić niedobory chromu, powinniśmy włączyć do naszej diety owoce morza, ryby, produkty zbożowe pełnoziarniste (pieczywo, kasze), orzechy brazylijskie, drożdże, jaja, wołowinę, jabłka, zielony groszek, sałatę, szparagi, karczochy, brokuły, kiełki pszenicy.
Zauważyłaś, że nadmiernie ropieją ci oczy albo coraz gorzej widzisz o zmierzchu i w nocy? Powodem twoich problemów mogą być niedobory witaminy A. To właśnie ona jest niezbędna w procesie widzenia, a ponadto stymuluje układ odpornościowy i poprawia kondycję skóry. O tym, że mamy jej za mało, świadczą jeszcze inne, bardzo charakterystyczne objawy.
Zaliczyć do nich należy:
- bardzo szorstką i suchą skórę na łokciach, kolanach, ramionach i udach
- suchość gałki ocznej
- niską odporność na infekcje
- zahamowanie wzrostu
- zmiany w układzie nerwowym
- zaburzenia miesiączkowania i płodności
Jak uzupełnić niedobory witaminy A?
Jeśli zaobserwujemy u siebie któryś z tych symptomów, powinniśmy włączyć do naszej diety więcej marchewki, szpinaku, suszone morele, wątróbkę drobiową i wołową, sery, jajka, tuńczyka, węgorza, cielęcinę, kurczaki, kaczki, ryby (śledzie, makrele, łososie, pstrągi, karpie), jogurt owocowy, mleko krowie i kozie.
Nadmiar witaminy A też szkodzi...
Pamiętaj, że nadmiar witaminy A jest równie niebezpieczny jak jej niedobór, zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Jeśli mamy jej za dużo, pojawiają się takie skutki uboczne jak: zaburzenia pracy żołądka czy jelit, zmiana zabarwienia skóry, drażliwość, świąd skóry, migreny, światłowstręt, nadmierna łamliwość paznokci i wypadanie włosów.