Jakie są właściwości lecznicze jarzębiny?
Większości z nas jarzębina kojarzy się z drzewem, którego owoce w dzieciństwie ochoczo przerabialiśmy na korale i inne ozdoby. Jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że roślina ta ma niezwykle korzystne właściwości lecznicze. Można spożywać ją pod postacią dżemu, soku lub naparu, które uwolnią nas od wielu przykrych dolegliwości. Jakich? Tego dowiesz się poniżej.
Owoce jarzębiny zawierają witaminy: A, C, E, K, P. Dostarczają magnezu, miedzi, potasu, sodu i innych cennych substancji: antocyjanów, kwasów organicznych, garbników, flawonoidów. Wykorzystuje się ją więc w medycynie ludowej.
Ze względu na właściwości jarzębinę zaleca się osobom z nadciśnieniem, cukrzycą i miażdżycą. Wspomaga ona też pracę wątroby, pęcherzyka żółciowego, nerek i leczenie układu pokarmowego. Wpływa korzystnie na serce, uszczelnia naczynia krwionośne i zmniejsza tzw. pajączki. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz moczopędnie.
Jest sojusznikiem dobrego wzroku, bo ma 2 razy więcej beta-karotenu niż marchewka. Poprawia ostrość widzenia, pomaga przy przeciążeniu oczu przy komputerze i oglądaniu telewizji.
Kiedy masz problemy z nerkami, wątrobą i pęcherzykiem żółciowym, 2 razy dziennie jedz łyżeczkę suchych, sproszkowanych albo zmielonych (np. w młynku do kawy) owoców i popij przegotowaną wodą.
Aby zapobiec miażdżycy i wzmocnić serce, zrób leczniczy odwar. Łyżkę suszonej jarzębiny (najlepiej rozdrobnionej) gotuj pół godziny na wolnym ogniu w 1,5 szklanki wody. Pij 3 razy dziennie po pół szklanki.
Jeżeli chcesz zapobiec anemii i zahamować uciążliwą biegunkę, pij ciepły napar z suszonych jagód, który działa ściągająco i uzupełnia niedobór elektrolitów (witaminy i mikroelementy). Łyżkę suszonych owoców zalej szklanką wrzątku, odstaw na kilka minut.
Aby zrobić dżem, weź 50 dag jarzębiny i tyle samo jabłek. Podlej wodą i duś chwilę, by się rozgotowały. Wymieszaj z żelfiksem, gotuj chwilę. Wsyp 50 dag cukru. Wymieszaj, znów zagotuj. Gorący włóż do słoików. Zakręć je, postaw do góry dnem, aż ostygną.
Sok zrób z 1 kg rozgniecionych owoców i pół kg cukru. Zalej litrem wody i gotuj pół godziny. Przecedź i wlej do butelek.
* Nie wolno jeść surowej jarzębiny! Zawiera ona szkodliwy kwas parasorbinowy, który powoduje nudności i wymioty. Pod wpływem temperatury (suszenia, gotowania soków i dżemów), kwas ten się rozkła da. Przetwory i suszone owoce są całkowicie bezpieczne.