Reklama

Reklama

Jakie śledzie nie zaszkodzą, gdy chorujemy przewlekle

Są zdrowe, ale u osób z przewlekłymi chorobami wywołują lub zaostrzają dolegliwości. Nie znaczy to, że w święta musimy z nich rezygnować. Wystarczy wiedzieć, jak je jeść.

Nawet wśród morskich ryb (są najzdrowsze) śledź jest wyjątkowy. Zawiera łatwo przyswajalne minerały i dobre tłuszcze, na dodatek w idealnej proporcji. Sam świeży śledź nie zaszkodzi nikomu, ale na święta lub w karnawale kupujemy śledzie solone i przygotowujemy je z tradycyjnymi dodatkami. I to one szkodzą. 

Reklama

Jakie śledzie możemy jeść, gdy dokuczają nam:

Nadciśnienie - jedz śledzie dowolnie przygotowane, ale przedtem dobrze wymoczone, najlepiej w wodzie pół na pół z mlekiem. Usuniesz groźną w tej chorobie sól, a twój organizm przyswoi zawarty w śledziach kwas EPA, który obniża ciśnienie (przy okazji też cholesterol) i rozszerza naczynia krwionośne.

Wrzody żołądka - jedz śledzie dobrze wymoczone (jak przy nadciśnieniu), łagodne w smaku, np. na słodko, a jeśli lubisz marynowane, przyrządź je bez octu (przepisy poniżej) - nie podrażnią śluzówki.

RZS - śledzie w oleju przygotujmy, używając oleju rzepakowego lub lnianego - tylko one nie zawierają dużej ilości kwasów omega-6, które zaburzają działanie kwasów omega-3 (obecnych także w śledziach). A ich brak przy RZS skutkuje zaostrzeniem stanów zapalnych. Przy RZS do śledzi w oleju warto dodać więcej zalecanej w tej chorobie cebuli (działa przeciwzapalnie).

Chora tarczyca - możesz jeść dowolne dania ze śledziami, pod warunkiem że nie dodasz do nich: rzodkiewki, kapusty, rzepy, brokułów, chrzanu i gorczycy. To warzywa krzyżowe, zawierające trioglikozydy, które nie pozwalają tarczycy na wchłanianie jodu (śledzie są dobrym źródłem tego pierwiastka).

Osteoporoza - najlepsze są śledzie w śmietanie. Aby wapń naprawdę wzmocnił kości, potrzebna jest witamina D. O tej porze roku, gdy rzadko jesteśmy na słońcu, jej dobrym źródłem są ryby morskie - a śledzie zawierają jej naprawdę dużo. 

Jak kupić dobre śledzie

Na etykietce paczkowanych śledzi poszukaj informacji (kodu) o obszarze połowu, a jeśli kupujesz śledzie na wagę, zapytaj o to sprzedawczynię. Kod FAO 27 oznacza śledzie łowione u wybrzeży Szkocji, Holandii i wysp Szetlandzkich - są uważane za najlepsze. Jeśli będą podane daty połowu, wybieraj śledzie łowione od maja do lipca oraz od października do grudnia.

Proste przepisy na smaczne i zdrowe śledzie

W oleju lnianym

Składniki

  • 45 dag filetów śledziowych
  • 20 dag cebuli szalotki
  • 2/3 szkl. oleju lnianego
  • zielenina i papryka konserwowa do dekoracji

Śledzie mocz 30-45 min, osącz i osusz. Pokrój na kawałki "na raz". Szalotki obierz, posiekaj, przelej wrzątkiem na sicie. Osącz. 2 Kawałki śledzi ułóż dekoracyjnie na półmisku, otocz cebulką. Polej olejem, udekoruj zieloną pietruszką, papryką i koperkiem. Odstaw na godzinę, by smaki się połączyły.

Marnowany bez octu

Składniki

  • 30 dag filetów śledziowych
  • cebula
  • cytryna
  • 3 ogórki kiszone
  • kwas z ogórków
  • olej
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela ang.

Śledzie wymocz, pokrój na kawałki. Z cytryny wyciśnij sok, skrop śledzie. Cebulę obierz, posiekaj, sparz, osącz. Ogórki pokrój w plasterki. Na dnie słoja połóż liście, ziele. Układaj warstwami śledzie, cebulę i ogórki. Zalej do połowy kwasem z ogórków, dopełnij olejem. Odstaw na 2 dni. Ułóż dekoracyjnie na półmisku.

Na słodko

Składniki

  • 30 dag filetów śledziowych
  • czerwona cebula
  • 15 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 10 dag wyłuskanych orzechów włoskich
  • olej
  • pieprz młotkowy
  • pomarańcza

Śledzie wymocz, osusz, pokrój. Skrop sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Śliwki pokrój w paseczki. Wymieszaj śledzie, cebulę i śliwki. Lekko skrop olejem. Nałóż do pucharków, oprósz pieprzem, posyp pokruszonymi orzechami.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje