Jakie właściwości ma chrzan?
Intensywny zapach i smak chrzanu nie każdemu od razu przypadnie do gustu. Warto się jednak przekonać do tej rośliny. Jest ona bowiem niedrogim i łatwo dostępnym remedium na wiele dolegliwości. Ten niepozorny biały korzeń ma dużo cennych dla zdrowia właściwości. Jakich? Tego dowiesz się z dalszej lektury.
Okłady z liści chrzanu łagodzą bóle reumatyczne, korzonków nerwowych, mięśni. Taki okład nie może trwać dłużej niż 15-20 minut, potem trzeba posmarować bolące miejsce tłustym kremem.
Działa antywirusowo i bakteriobójczo. Stosuje się go w przeziębieniu i stanie zapalnym dróg oddechowych. Można pić 30 kropli nalewki z chrzanu i nacierać nią klatkę piersiową, aby poprawić krążenie.
Obfituje w witaminy: A, B, B1, B2, C, E i wiele minerałów: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, sód, cynk, siarkę, jod i chlor. Ma więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze.
Pobudza wydzielanie żółci, co przyspiesza trawienie potraw ciężkich, wędzonych i tłustych. Rozrzedza też krew i skutecznie obniża zły cholesterol. Pozytywnie wpływa na przemianę materii.