Jakie właściwości ma morwa?
Biała, jak i czarna morwa ma bardzo smaczne i cenne dla zdrowia owoce. Liście tego drzewa są natomiast wykorzystywane w preparatach odchudzających. Jakie właściwości ma ta roślina? W jaki sposób włączyć ją do codziennej diety? Wszystkie najważniejsze informacje znajdziesz w dalszej części tej porady.
Owoce morwy zawierają witaminy PP i z grupy B, flawonoidy, cukry proste i kwasy owocowe. Ekstrakt z liści morwy białej poprawia metabolizm węglowodanów w organizmie i ogranicza ich wchłanianie.
Odwar i napar z owoców lub z liści morwy łagodzi kaszel. Działa napotnie. Suszone owoce zaleca się w stanach osłabienia i po przebytej chorobie – wzmacniają organizm.
Morwa ma też działanie antyhiperglikemiczne – związki zawarte w jej liściach wpływają na nasz organizm podobnie jak leki przeciwcukrzycowe. Ekstrakty z morwy obniżają poziom złego cholesterolu i usprawniają pracę wątroby.