Reklama

Reklama

Jakie właściwości ma pyłek pszczeli?

Właściwości miodu są nam doskonale znane i powszechnie cenione. Mało kto jednak wie, że pyłek pszczeli ma o wiele bardziej wszechstronne działanie i niezliczone zalety, a jego lecznicza moc została potwierdzona wieloma badaniami. 

Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzony. Małe kuleczki są transportowane do ula, by po dalszym przetrawieniu stanowiły pokarm dla młodych owadów.

Reklama

Każde małe ziarenko składa się z ok. 100 tysięcy ziaren pyłków, w tym również roślin leczniczych taki jak np. dziurawiec, mniszek lekarki czy dzika róża.

U wlotu do ula pszczelarze zakładają specjalne przeszkody, dzięki czemu część pyłku w niej pozostaje. Wysuszone kuleczki trafiają potem do sklepów, byśmy mogli skorzystać z ich wspaniałych właściwości.

Kolor pyłku pszczelego zależy od rodzaju roślin - najczęściej jest on żółty oraz jasnobrązowy i w takich kolorach można go najczęściej kupić w sklepach oraz niektórych aptekach.

Właściwości pyłku pszczelego

O wyjątkowości tego pszczelego skarbu donoszą wyniki badań przeprowadzanych w wielu ośrodkach europejskich. Naukowcy dokładnie przyjrzeli  się pyłkowi i dowiedli, że zawiera on ponad 200 różnorodnych związków, m.in.  stanowi nieocenione źródło białka, fitohormonów i enzymów. Te ostatnie umożliwiają wiele procesów metabolicznych zachodzących w organizmie człowieka. 

Niewiele osób wie, że pyłek pszczeli jest też doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia - zawiera go więcej niż jogurty, białe serki, fasola, suszone morele czy orzechy pistacjowe. Zawiera również sporo żelaza.

Ponadto pyłek pszczeli jest skarbnicą witamin rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach. Pod względem zawartości witaminy C wyprzedza jabłka, ziemniaki czy kapustę. To także źródło witaminy B1, witaminy B2 oraz PP.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje