Jakie zioła pomogą nam przy bólach brzucha?
Nie raz nie dwa przychodzi nam się zmagać z uporczywymi bólami brzucha, które pogłębiają nasz psychiczny i fizyczny dyskomfort, a nierzadko też uniemożliwiają nam normalne funkcjonowanie. Jak sobie radzić w kłopotliwych sytuacjach? Z pomocą przyjdą nam ziołowe kuracje i przestrzeganie kilku zasad w obrębie diety. Jakich konkretnie? Jadłospis powinien obfitować w bogate w błonnik jarzyny, owoce, pieczywo pszenno-razowe. Należy też pić 1,5-2 litra płynów na dobę. Rano warto zjeść na czczo namoczone w wodzie suszone śliwki, wypić szklankę wody z sokiem. O czym jeszcze należy pamiętać? Wszystkie potrzebne wskazówki znajdziecie poniżej.
Jeśli często zmagasz się z dolegliwościami układu pokarmowego, a zwłaszcza bólami brzucha, warto sięgnąć po arcydzięgiel. Dlaczego? Gorzko-aromatyczny korzeń arcydzięgla zawiera kumaryny i olejki eteryczne, które stymulują wydzielanie soku żołądkowego. Jego przetwory rozkurczają mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i dróg żółciowych. Dlatego arcydzięgiel zaleca się w zaburzeniach trawiennych na tle niedoboru soku żołądkowego, przebiegających z bólami brzucha, wzdęciami, brakiem apetytu i osłabieniem ruchów perystaltycznych jelit.
Jak przyrządzić leczniczy napój na bazie arcydzięgla?
Pół łyżeczki korzenia gotuj przez 2-3 minuty w szklance wody. Pij na kwadrans przed posiłkiem. Warto pamiętać, że dolegliwości trawienne mogą powodować uchyłki przełyku i jelita, wrzody, kamicę nerkową czy przepuklinę.
Przy niedostatecznym wydzielaniu soku żołądkowego pomocne są leki roślinne zawierające goryczki. Można je zażywać pojedynczo lub w połączeniach.
Kłącze tataraku a bóle brzucha
Do 1/4 l zimnej wody wsyp dwie łyżeczki suszu tataraku, odstaw na 30 minut. Zagotuj, pij 3 razy dziennie przed posiłkiem.
Mieszanka ziołowa
Połącz w równych ilościach: kłącze tataraku, owoc kminku, koszyczki rumianku, liście mięty. Łyżkę mieszanki zalej 1/4 l wody, zagotuj. Pij 3 razy dziennie przed posiłkiem.
Dwie łyżki mieszanki ziołowej na bazie drapacza lekarskiego, kminku, bobrka, prawoślazu, mięty, zalej 1/2 l wody i zagotuj. Pij po pół szklanki przed posiłkami.
Łyżkę mieszanki ziołowej na bazie rumianku, dziurawca, lukrecji, mięty i szałwii zalej wodą. Pij trzy razie dziennie po posiłku.
Pobudza czynność wątroby, wydzielanie żółci i soku żołądkowego, usuwa z organizmu szkodliwe produkty metaboliczne.
Sposób przygotowania:
300 g rozdrobnionego korzenia zalej 2 l wrzątku, trzymaj kilka minut na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Przecedź, wlej do wody w wannie o temp. 38 stopni Celsjusza. Kąp się 15–20 minut, nacierając ciało włosianą szczotką lub kąpielową rękawicą. Potem weź półminutowy chłodny natrysk.
Zawijania a bóle brzucha
Sprzyjają lepszej pracy układu pokarmowego i wątroby, łagodzą wzdęcia, przeciwdziałają wiotczeniu mięśni brzucha.
Jak przygotować zawijania?
Grubą lnianą tkaninę o wymiarach: 80 x 150 cm zamocz w wodzie o temp. 20–25°C, wyżmij. Owiń tułów od łuków żebrowych do połowy uda. Mokry okład nakryj suchym materiałem lnianym. Przykryj się kocem. Leż od 45 do 75 min.