Jednym pomaga, drugim szkodzi

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

​W maju rozpoczyna się sezon na rabarbar. Ta popularna roślina jest składnikiem ciast, dżemów czy kompotów. Smaczne łodygi są bogate w witaminy i minerały, jednak nie każdy może cieszyć się jego smakiem.

Rabarbar ujawnia pełnię swych właściwości po obróbce termicznej
Rabarbar ujawnia pełnię swych właściwości po obróbce termicznej123RF/PICSEL

Drugą nazwą rabarbaru jest rzewień. Roślina często gości w naszych ogrodach, a jej charakterystyczny, mocno kwaskowaty smak zna chyba każdy. Rabarbar gościł w jadłospisie od wieków. Pierwotnie używany był jako środek przeczyszczający. Do tego celu najlepiej nadaje się korzeń rośliny.

W łodygach zawiera witaminy A, C oraz E. Wśród składników mineralnych dominują magnez, potas, wapń, fosfor, i kwas foliowy. Znajdziemy w niej również mnóstwo błonnika, który korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. W połączeniu z niską kalorycznością, stanowi doskonały sposób na wspomaganie odchudzania, pozwalając szybko usunąć szkodliwe produkty przemiany materii.

Jedną z cenniejszych substancji w rabarbarze jest rapontygenina. Hamuje podział komórek nowotworowych i co niezwykle ważne zachowuje tę właściwość nawet po obróbce termicznej.

Rzewień ceniony jest przez kobiety zmagające się z problemami hormonalnymi, nastolatki walczące z trądzikiem, a także panie w okresie menopauzy. Wszystko dlatego, że w składzie tej rośliny znajdziemy rapontycynę, czyli substancję wykazującą działanie estrogenne. Roślina doskonale reguluje poziom tych hormonów w organizmie.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Zmysłowe smaki: Crumble z rabarbarem
      Zmysłowe smaki: Crumble z rabarbaremInteria.tv
      Rabarbar może wspomóc odchudzanie
      Rabarbar może wspomóc odchudzanie123RF/PICSEL

      Kto nie może jeść rabarbaru?

      Mimo wszystkich prozdrowotnych właściwości, rabarbar nie jest zalecany wszystkim paniom. Nie powinny sięgać po niego kobiety ciężarne i karmiące. Wszystko dlatego, że zawiera duże ilości kwasu szczawiowego. Ten z kolei utrudnia przyswajanie wapnia. Dlatego rabarbar nie jest zalecany również w diecie małych dzieci, którym dopiero kształtuje się układ kostny. Mimo dużej zawartości kwasu foliowego rabarbar nie powinien być spożywany przez kobiety ciężarne również dlatego, że może prowadzić do przekrwienia narządów miednicy.

      Nie zaleca się spożywania rzewnia osobom cierpiącym na reumatyzm i schorzenia nerek. Tu ponownie głównym winowajcą jest kwas szczawiowy. Odkłada się w postaci złogów, które tworzą kamienie nerkowe.

      Kolejną grupą osób, które nie powinny jeść rabarbaru, są cierpiący na hemoroidy. Również tutaj, obecność kwasu szczawiowego może podrażniać błonę śluzową układu pokarmowego i przekrwienie okrężnicy. Kwas szczawiowy źle wpływa także na zęby i kości.

      Część niekorzystnych właściwości rabarbaru znika po obróbce termicznej. W wysokiej temperaturze powinien spędzić co najmniej 20 minut.

      Zmysłowe smaki: Crumble z rabarbaremInteria.tv
      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      0
      Super
      relevant
      0
      Hahaha
      haha
      0
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na