Reklama

Jedz i wyglądaj młodo!

Letnie miesiące sprzyjają dietom oczyszczającym. Ogromna ilość świeżych owoców i warzyw, ciepłe, słoneczne dni i więcej wolnego czasu, teraz nasz organizm aż prosi się o porządną dawkę witamin!

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, w tym soków. Z tej grupy warto wybrać takie, które posiadają najwięcej właściwości detoksykujących i wspomagają proces oczyszczania organizmu.

Jabłka

Popularne przysłowie mówi, że jedno jabłko dziennie trzyma doktora na zdrowy dystans - „An apple a day keeps the doctor away”. Warto skorzystać z tej prostej rady, bo jabłka to prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych.

Zawierają minimalne ilości tłuszczów, za to mnóstwo błonnika, są również bogate w pektyny, które wymiatają z przewodu pokarmowego zalegające resztki. Dodatkowo znacznie obniżają poziom cholesterolu oraz przeciwdziałają chorobom układu krążenia.

Reklama

Cytryny

Szklanka ciepłej wody z cytryną na czczo to chyba najpopularniejsza dietetyczna porada świata. Jedno jest pewne, działa! Cytryna, mimo, że sama jest kwaśna, doskonale odkwasza organizm, oczyszcza krew, a dodatkowo usprawnia działanie wątroby.

Winogrona

Resveratrol to cudotwórczy związek będący przeciwutleniaczem oraz antyoksydantem. Ma właściwości antynowotworowe, opóźnia procesy starzenia się organizmu, a gdzie go znajdziemy? W winogronach! Najwięcej składników odżywczych kryje się w skórce tych smacznych owoców.

Pietruszka

Ta niepozorna i często niedoceniania roślina posiada duże właściwości antyseptyczne, reguluje procesy trawienne i skutecznie zapobiega infekcjom układu moczowego. To również potężna dawka żelaza, tak potrzebnego każdej z nas!

Buraki

O cudotwórczym działaniu soku z buraków oraz kiszonego barszczu powiedziano już chyba wszystko. Istnieją również buraczane głodówki, podczas których pije się wyłącznie wywary przyrządzane na bazie tego warzywa. Buraki leczą anemię, niedokrwistość, zbawiennie wpływają na wątrobę i pomagają usunąć toksyny z organizmu. Polecane są szczególnie kobietom w ciąży oraz cierpiącym na problemy hormonalne.

Pomidory

Jedne z najlepszych dostępnych na rynku antyutleniaczy! Pomidory niszczą wolne rodniki, wzmacniają odporność i chronią naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Zielone liście

Szpinak, jarmuż, rukola, sałata i wszystkie dostępne zielone liście stoją na straży naszej młodości! Koktajle na bazie "zieleniny" oczyszczają krew, dostarczają żelaza i kwasu foliowego, a nawet... dodają energii!

Koktajl z liści zamiast porannej kawy? Dlaczego nie?




INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy