Jedz tłuszcz, by zgubić tłuszcz!
Wraz z nadejściem wiosny budzi się w nas chęć przeprowadzenia detoksu, diety odchudzającej i gruntownego oczyszczenia organizmu. Sięgamy więc po suplementy wspomagające odchudzanie, kupujemy karnety na siłownię i testujemy diety – cud. Efekty rzadko bywają spektakularne… Gromadzone miesiącami kilogramy, tkanka tłuszczowa i złogi pokarmowe ważą sporo i nie jesteśmy w stanie pozbyć się ich w zaledwie kilka tygodni.
Jednym z podstawowych błędów, jaki popełniają osoby będące na diecie, jest rezygnacja z tłuszczów. Wydaje się nam, że tylko rygorystyczna i niskotłuszczowa dieta jest w stanie przynieść szybki efekt i odmienić naszą sylwetkę, zanim na dobre rozpocznie się sezon bikini. To błąd!
Choć samo słowo tłuszcz kojarzy się z gruntu negatywnie, bez tej grupy składników odżywczych nie jesteśmy w stanie utrzymać zdrowia, urody i, paradoksalnie, szczupłej sylwetki. Potrzebujemy tłuszczów, by... zgubić tłuszcz!
- Brakującym składnikiem większości diet odchudzających jest tłuszcz. Tak, tłuszcz. Większość diet stara się wyeliminować jak największą ilość tłuszczu. To błąd! Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem skutecznego odchudzania się. Choć wydaje się to niedorzeczne, a wręcz ironiczne, by chudnąć potrzebujemy tłuszczu. Jeśli jesteś jedną z milionów osób, które poniosły porażkę, starając się schudnąć na diecie niskotłuszczowej, nie obwiniaj o to siebie, lecz dietę. Diety niskotłuszczowe nie działają. Popierająca je teoria jest pełna mankamentów. Niskotłuszczowe odżywianie wymaga radykalnych i nieprzyjemnych dla podniebienia zmian, które są prawie niemożliwe do przestrzegania przez dłuższy czas. Przez 30 lat ograniczaliśmy spożycie tłuszczu. Procent spożywanego przez nas tłuszczu spadł z około 40 do 32%, a wciąż przybieramy na wadze. Jeśli próbowałeś pozbyć się zbędnych kilogramów, usuwając ze swojego jadłospisu tłuszcz, padłeś ofiarą "niskotłuszczowego kłamstwa" - przekonuje dr Bruce Fife w swojej książce "Dieta ketogeniczna. Jak odzyskać zdrowie dzięki tłuszczom".
Nawet jeśli argumenty Fife’a to dla nas zbyt wiele, warto przyjrzeć się roli tłuszczów w organizmie, a tej nie jesteśmy w stanie przecenić! Są one składnikiem błon komórkowych i najważniejszym rozpuszczalnikiem dla związków nierozpuszczalnych w wodzie, takich jak np. witamina A, D, E i K. Oznacza to, że bez obecności tłuszczów w organizmie nie jesteśmy w stanie przyswoić tych niezwykle ważnych witamin, bez których nasz organizm nie jest w stanie sprawnie i zdrowo funkcjonować!
Według zasad zdrowego żywienia całkowity udział tłuszczów w diecie powinien wynosić od 25% do 30% ogólnej ilości spożywanych kalorii. Tłuszcze faktycznie stanowią najbardziej kaloryczny składnik odżywczy i powinniśmy spożywać je z głową, warto jednak pamiętać, że najbardziej groźne są tłuszcze zwierzęce, roślinne nie powinny wyrządzić nam krzywdy.
Po tym wstępie warto przejść do konkretów! Dlaczego dieta bogata w tłuszcze może być wyjątkowo skuteczna?
Choć brzmi to egzotycznie, jest tak w rzeczywistości. Dla przykładu możemy posłużyć się wpływem awokado na skuteczność diety odchudzającej.
Awokado to jeden z najzdrowszych owoców świata, bogaty w tłuszcze jedno i wielonienasycone. To również doskonałe źródło kwasu foliowego, błonnika, potasu, witaminy D, żelaza, witamin z grupy B czy niacyny.
Awokado jest oczywiście kaloryczne, ale udowodniono, że jedzone kilka razy w tygodniu pozwala zgubić zbędne kilogramy przy jednoczesnym odżywczym wpływie na nasz organizm.
Skutki uboczne: piękna cera i zdrowe, lśniące włosy!
Tak, to możliwe, a udowodnimy to na przykładzie orzechów. Osoby będące na diecie często trzymają się od nich z daleka. Fakt, są kaloryczne, ale jedzone z głową staną się naszym największym sprzymierzeńcem w walce o idealną sylwetkę.
Orzechy to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Palmę pierwszeństwa dzierżą orzechy włoskie oraz migdały - najskuteczniej obniżają one bowiem poziom złego cholesterolu w organizmie.
Orzechy są mocno kaloryczne - 100 g orzechów laskowych to aż 640 kcal, ale jedzone z umiarem są w stanie wspomóc nas w walce o szczupłą sylwetkę!
Skutki uboczne: zdrowsza cera i silne paznokcie!
Bogatym źródłem tego cennego minerału i błonnika są ziarna i pestki, które powinny na stałe zagościć na naszych stołach, w szczególności, gdy zależy nam na utracie kilku zbędnych kilogramów.
Na czoło wysuwają się pestki słonecznika, które poza błonnikiem zawierają spore ilości witaminy E, magnez, białko i witaminy z grupy B. Są bogate w zdrowe tłuszcze, które w duecie z błonnikiem skutecznie wspomogą dietę odchudzającą.
Bogatym źródłem cynku, minerału wspomagającego spalanie tłuszczu są natomiast pestki dyni. To również źródło żelaza, białka oraz wapnia. Pestki dyni usprawniają dodatkowo pracę jelit, co nie jest bez znaczenia, gdy pozostajemy na diecie odchudzającej.
Skutki uboczne: piękna cera, pozbawiona wyprysków i niedoskonałości.
Zdrowy, pełnowartościowy tłuszcz i niezbędne podczas diety białko, oto duet doskonały! Znajdziemy go w uwielbianych przez sportowców jajkach! Jajka zawierają sporo tłuszczu, ale w ich skład wchodzą również fosfolipidy, które wyjątkowo skutecznie regulują gospodarkę lipidową organizmu.
Jajka to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, bez którego ciężko sobie wyobrazić skuteczną i zdrową dietę odchudzającą. Regularne spożywanie jajek skutkuje szybszym spalaniem tłuszczu przy jednoczesnym zmniejszeniu chęci na podjadanie między posiłkami.
Skutki uboczne: lepsza odporność na choroby i... promieniowanie UV!
Reguluje procesy trawienne, walczy z nadmiarem cholesterolu i wolnymi rodnikami. Mimo, że zawiera sporo tłuszczu, dwie łyżki dziennie nawet na diecie ujdą nam na sucho. Oliwa z oliwek, bo o niej mowa, to bogate źródło witamin A, E,D i K i tłuszczów, które nie tylko wspomogą naszą dietę odchudzającą, ale dodatkowo wzmocnią płaszcz lipidowy skóry.
Oliwa zawsze sprawiedliwa? Na pewno zdrowa i warto o tym pamiętać szykując pyszne, wiosenne sałatki.
Skutki uboczne: ochrona przed starzeniem się organizmu.
Lekarze i dietetycy apelują: nie ma skutecznej diety odchudzającej bez obecności zdrowych tłuszczów! By szybko, ale jednocześnie bezpiecznie gubić zbędne kilogramy, musimy pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa, choćby w postaci pysznej jajecznicy!
Gabriela Kurcz
***Zobacz materiały o podobnej tematyce***