Jedzenie jogurtu jest korzystne dla serca

Częstsze sięganie po jogurt obniża ryzyko rozwoju choroby sercowo-naczyniowej u osób z nadciśnieniem - czytamy na łamach pisma “American Journal of Hypertension”.

Jogurt jest wyjątkowo cenny
Jogurt jest wyjątkowo cenny123RF/PICSEL

Nadciśnienie zajmuje pierwsze miejsce na liście głównych czynników ryzyka zgonu ludzi na świecie, stworzonej przez WHO. Przyczynia się bowiem do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym choroby niedokrwiennej serca, zawału i udaru mózgu. Występuje u 1 mld ludzi.

We wcześniejszych badaniach klinicznych (m.in. w badaniu pt.: Dietary Approaches to Stop Hypertension - DASH) udało się wykazać, że spożywanie większych ilości nabiału korzystnie wpływa na układ krążenia - obniżając ryzyko nadciśnienia tętniczego oraz schorzeń sercowo-naczyniowych.

Naukowcy z Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Bostonie analizowali, czy dotyczy to również osób, u których już rozwinęło się nadciśnienie. W tym celu zebrali dane dotyczące niemal 56 tys. kobiet w wieku 30-55 lat, uczestniczek "Nurses\' Health Study" oraz ponad 18 tys. mężczyzn w wieku 40-75 lat, którzy brali udział w badaniu pt. "Health Professionals Follow-Up Study". Wszyscy mieli nadciśnienie tętnicze. Poproszono ich o wypełnienie kwestionariusza dotyczącego spożycia różnych produktów żywnościowych. W analizie uwzględniono różne czynniki ryzyka chorób układu krążenia, zażywane leki oraz inne składniki diety.

Okazało się spożywanie większych ilości jogurtu było związane ze spadkiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (zawału serca i udaru mózgu) zarówno wśród kobiet, jak i wśród mężczyzn. Panie, które zjadały dwie lub więcej porcji jogurtu w tygodniu miały o 17 proc. niższe ryzyko, a panowie - o 21 proc. niższe ryzyko zawału lub udaru, w porównaniu z osobami, które jadły mniej niż jedną porcję jogurtu miesięcznie. Częstsze jedzenie jogurtu przez amatorów zdrowej diety DASH, zalecanej na nadciśnienie i wysoki poziom cholesterolu, wiązało się z jeszcze większym spadkiem ryzyka chorób układu krążenia - aż o 30 proc. w grupie mężczyzn.

Jeden z autorów pracy Justin Buendia zwraca uwagę, że analizą objęto bardzo dużą grupę kobiet i mężczyzn z nadciśnieniem, których stan zdrowia śledzono nawet przez 30 lat.

- Nasze wyniki dostarczają nowych ważnych dowodów na to, że jogurt może korzystanie wpływać na zdrowie układu sercowo-naczyniowego - komentuje ekspert. Dobroczynne działanie jogurtu jest szczególnie widoczne, jeśli jest on elementem ogólnie zdrowej diety, bogatej w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste.

Przepis na zdrowe batoniki z żurawinąInteria Kulinaria
INTERIA.PL/PAP
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?