Reklama

Jedzenie migdałów obniża ryzyko chorób serca

Codzienna porcja migdałów pozwala zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o 32 proc. Takie wnioski płyną z najnowszych badań naukowców z londyńskiego King's College.

Te ustalenia to kolejny dowód na to, że migdały, ale też orzechy warto włączyć do diety, zwłaszcza jeśli chcemy dbać o zdrowie serca.

- Istnieją przekonujące dowody na to, że codzienne spożywanie migdałów obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi. Wpływa również na inne czynniki ryzyka kardiometabolicznego, takie jak czynność śródbłonka, choć dokładne określenie tego wpływu wymaga dalszych badań - czytamy w najnowszym "American Journal of Clinical Nutrition".

W badaniu, którego dotyczy wspomniany artykuł, uczestniczyły osoby w wieku 30-70 lat, obarczone ponadprzeciętnym ryzykiem zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. 

Reklama

Zostali oni poproszeni o to, by na czas trwania badania zastąpili jedną przekąskę porcją migdałów. Po sześciu tygodniach naukowcy zaobserwowali, że u osób, które codziennie jadły migdały zanotowano rozszerzenie naczyń krwionośnych. 

Proces ten był zależny od działania śródbłonka, wysoce wyspecjalizowanej wyściółki naczyń krwionośnych i limfatycznych. Jest on jednym z kluczowych elementów układu krążenia, bo reguluje napięcie ścian naczyń krwionośnych, kontroluje przepływ i ciśnienie krwi, bierze udział w reakcjach układu odpornościowego i tworzeniu nowych naczyń krwionośnych, odpowiada też za krzepnięcie krwi.

Nie był to jedyny efekt. Badacze zauważyli również, że stężenie złego cholesterolu LDL u osób spożywających migdały wyraźnie się zmniejszyło.

- Migdały, spożywane jako przekąska, znacznie poprawiają funkcjonowanie śródbłonka, oprócz tego obniżają poziomu cholesterolu LDL u dorosłych z ponadprzeciętnym ryzykiem chorób serca - czytamy w podsumowaniu badania.

Te zdrowotne właściwości migdałów wynikają z ich niezwykłego profilu odżywczego. Zawierają one dużo zdrowych tłuszczów, błonnika, białka, magnezu i witaminy E. A w profilaktyce zdrowia serca szczególnie cenne okazują się zawarte w migdałach zdrowe tłuszcze, fitosterole i błonnik, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. 

Migdały są też cennym źródłem magnezu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Niedobór tego pierwiastka w organizmie jest jednym z głównych czynników prowadzących do zawałów serca, udarów i niewydolności nerek. Badania pokazują, że utrzymywanie właściwego poziomu magnezu może prowadzić do znacznego obniżenia ciśnienia krwi.

Poza migdałami do codziennej diety warto również włączyć pistacje, które także dobrze wpływają na pracę serca. 

- Badanie osób, które codziennie zjadały porcję pistacji, a następnie były narażone na stres psychiczny, wykazało, że mają niższy wzrost ciśnienia krwi niż ci, którzy ich nie spożywali. Dodatkowo pomagają one obniżyć poziom złego cholesterolu - wskazuje dr Jared Bunch z Intermountain Medical Center Heart Institute.

Codzienne menu warto również wzbogacić o orzechy włoskie. Podobnie jak pistacje czy migdały pomagają one obniżyć poziom cholesterolu, co zawdzięczają niezwykłemu bogactwu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że orzechy włoskie zawierają kwas alfa-linolowy, który odgrywa istotną rolę w ochronie przed miażdżycą.

Jak wskazuje dr Bunch warto docenić również walory zdrowotne orzeszków ziemnych. 

- Wiele badań pokazuje, że jedzenie orzeszków ziemnych, w tym masła orzechowego, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. W jednym z badań kobiety, które spożywały orzeszki ziemne i masło orzechowe obniżyły ryzyko chorób serca o 34 proc. - wyjaśnia.

Choć orzechy wykazują szereg zdrowotnych właściwości, ekspert podkreśla, że w ich spożywaniu należy zachować umiar. 

- Orzechy są bardzo dobrym źródłem energii, ale jeśli spożywamy ich za dużo, może to prowadzić do przyrostu masy ciała, a to nie jest korzystne dla zdrowia serca. Dlatego zalecam traktowanie ich jako dodatek do zbilansowanej diety. Pamiętajmy, też, żeby nie były to orzechy solone - zaleca dr Jared Bunch.

PAP life
Dowiedz się więcej na temat: migdały | orzechy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy