Reklama

Jedzmy! Na zdrowie

Długie spacery, codzienny jogging, głodówki i skomplikowane diety - jest wiele sposobów na osiągnięcie upragnionej sylwetki. Tymczasem wystarczy jeść rozsądnie i kontrolować zawartość cholesterolu i węglowodanów w spożywanych produktach.

Dzięki odpowiednim urządzeniom optymalny dobór składników odżywczych nie jest już problemem, a jogging i siłownia będą jedynie dodatkiem "extra" do zbilansowanej diety.

Heroiczna walka obu płci

Dla mężczyzn najlepszym sposobem na szybką utratę wagi są godziny spędzone na siłowni lub boisku, gdzie w pocie czoła pracują nad muskulaturą. Jednak natychmiast po takiej harówce, uzupełniają kalorie sytym obiadem.

Z kolei odwiecznym towarzyszem kobiet są wyszukane diety - często krótkotrwałe, jednoskładnikowe, wyczerpujące organizm. Chyba wszyscy słyszeliśmy o tak popularnych dietach: kapuścianej, ananasowej czy kopenhaskiej. Stosowane restrykcyjnie, pozwalają pozbyć się nadmiaru kilogramów, lecz zaraz po ich zakończeniu, pojawia się znienawidzony efekt jo-jo. Co robić?

Reklama

Pakt pokojowy

- Najważniejsza jest zmiana podejścia. Ruch nie pomoże na długo, o ile nie zmienimy nawyków żywieniowych. Warto podkreślić, że aby zmienić swoją sylwetkę na stałe, należy nie tylko ćwiczyć,

ale także wprowadzić zrównoważoną dietę, dostarczającą wszystkich składników odżywczych niezbędnych organizmowi do funkcjonowania. Popularne diety odchudzające często bazują tylko na kilku produktach, co może prowadzić do powstania niedoborów i problemów zdrowotnych - mówi Anna Rogulska, specjalista ds. żywienia.

W codziennej diecie powinniśmy dostarczać organizmowi odpowiednich ilości białka, tłuszczy oraz węglowodanów, które pokryją dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Zapotrzebowanie to jest różne w zależności od wieku, płci i poziomu aktywności jednostki, dlatego młoda kobieta musi żywić się inaczej niż nastoletni chłopiec.

Zmiany na dobre

- Zbilansowana dieta jest kluczowa dla zachowania zdrowia i energii przez cały dzień. Wbrew pozorom, nie jest także trudna w zastosowaniu. Na rynku istnieją wagi kuchenne, nazywane także dietetycznymi, które precyzyjnie ważą produkt i wyświetlają zawarte w nim składniki odżywcze, takie jak białka, tłuszcze, węglowodany, a nawet cholesterol i błonnik - dodaje Władysław Fedejko, ekspert marki HoMedics w Polsce.

Tylko zmiana żywienia połączona z ćwiczeniami fizycznymi jest w stanie zapewnić nam dobre samopoczucie i prawidłową sylwetkę. Co więcej, zbilansowana dieta wcale nie musi być wyrzeczeniem - wystarczy dobierać ulubione potrawy tak, by razem zaspokajały dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Zapotrzebowanie kobiet na składniki pokarmowe

Grupa wiekowa Tryb pracy Węglowodany Tłuszcze Białka

16-20 lat - 355-390 g 85-90 g 80 g

21-59 lat Lekka, siedząca 300-335 g 70-75 g 70 g

21-59 lat Umiarkowana 330-405 g 85-95 g 80 g

21-59 lat Ciężka 400-460 g 105-110 g 90 g

60-75 lat - 320 g 70 g 70 g

Zapotrzebowanie mężczyzn na składniki pokarmowe

Grupa wiekowa Tryb pracy Węglowodany Tłuszcze Białka

16-20 lat - 450-545 g 110-125 g 100 g

21-64 lat Lekka, siedząca 345-385 g 80-85 g 75 g

21-64 lat Umiarkowana 400-485 g 95-100 g 85 g

21-64 lat Ciężka 500-600 g 125-135 g 95 g

21-64 lat Bardzo ciężka 575-605 g 145-150 g 100 g

65-75 lat - 335 g 75 g 70 g

Ciekawostki:

• białko stanowi ok. 10 kg ciała dorosłego człowieka

• powinniśmy przyjmować ok. 20-40 g błonnika dziennie

• błonnik nie jest trawiony przez organizm

• należy ograniczać spożywanie tłuszczy nasyconych, gdyż sprzyjają one powstawaniu miażdżycy

• powinniśmy pić ok. 1,5-2 l napojów dziennie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | dieta | odchudzanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy