Jedzmy na zdrowie
Nie bez racji uważamy, że jest produktem idealnym. Jajko na stałe powinno zagościć w naszej codziennej diecie.
Dawniej sądzono, że zbyt duże spożycie jajek jest przyczyną wysokiego cholesterolu. Trzeba jednak pamiętać, że cholesterol w organizmie człowieka i cholesterol zawarty w jajach to nie to samo. Organizm bowiem sam potrafi wytwarzać cholesterol, a na jego poziom wpływ ma wiele czynników, m.in.: geny, wiek, waga, aktywność fizyczna, przebyte choroby, a nawet płeć.
Warto wiedzieć, że jaja zawierają lecytynę i wielonasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Oba te składniki mają zdolność obniżania cholesterolu i poziomu trójglicerydów.
Jaka jest maksymalna ilość jajek, które możemy ze spokojem zjeść w ciągu dnia, czy tygodnia?
Wszystko zależy od naszej kondycji zdrowotnej, aktywności fizycznej i jakości naszej diety. Im więcej w naszym jadłospisie warzyw i owoców, a mniej zakwaszających produktów odzwierzęcych, tym częściej możemy pozwolić sobie na jajko.
Jajko - uważane przez niektórych za produkt idealny - zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm człowieka nie wytwarza. Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza jedzenie 10 jajek tygodniowo.
Pamiętajmy jednak, że nie ma produktu na tyle doskonałego, by można było uczynić z niego fundament naszego jadłospisu. Jedna z podstawowych zasad mądrej diety to różnorodność.