Jogurt i błonnik chronią nasze płuca
I to przed takimi poważnymi chorobami jak rak!
Naukowcy sprawdzili, że osoby jedzące najwięcej tych pokarmów są o 33 proc. mniej narażone na nowotwory płuc niż ci, którzy spożywają ich najmniej. Jogurt dostarcza bakterii, które nie pozwalają komórkom dzielić się w "chory" sposób. Zaś płatki pełnoziarniste, warzywa, owoce i inne pokarmy bogate w błonnik - pożywki dla dobroczynnych drobnoustrojów.
Stąd wniosek, że... najlepiej łączyć jogurt z błonnikiem. Naukowcy nie precyzują jednak, jak często po nie sięgać i w jak dużej ilości zjadać.
Dlatego na co dzień kierujmy się zaleceniami zawartymi w tzw. piramidzie zdrowego żywienia - owoce i warzywa powinny stanowić co najmniej połowę tego, co jemy, a 1 szkl. jogurtu naturalnego to porcja w sam raz dla osoby dorosłej.