Jogurt w codziennej diecie
Jogurt jest napojem fermentowanym, powstałym na bazie pasteryzowanego mleka zakwaszonego specjalnymi szczepami bakterii. Ten dodatek do diety można zrobić samodzielnie w domu, albo skorzystać z bogatej oferty dostępnych w sklepach. Warto jednak przeanalizować jego skład.
Jogurt jest napojem fermentowanym, powstałym na bazie pasteryzowanego mleka zakwaszonego specjalnymi szczepami bakterii. Ten dodatek do diety można zrobić samodzielnie w domu, albo skorzystać z bogatej oferty dostępnych w sklepach. Warto jednak przeanalizować jego skład.
Niewielkie ilości jogurtu mogą zostać w wprowadzone do menu dziecka już w siódmym miesiącu życia. Jogurty naturalne można natomiast zacząć podawać nieco później, dopiero po jedenastym miesiącu życia. Oczywiście, jak w przypadku każdego nowego produktu w diecie, należy obserwować czy nie wystąpią reakcje alergiczne.
Jogurt jest cennym źródłem białka, a także dobrych bakterii, którymi warto uzupełniać dietę po kuracji antybiotykowej. Ze względu na znacznie niższą od mleka zawartość laktozy, jest też bezpieczniejszy dla osób z nietolerancją tej substancji.
Warto pamiętać, że jeśli jogurt jest szczelnie zamknięty i nieprzeterminowany, nie powinien być być groźny dla zdrowia, bo są w nim wtedy tylko pożyteczne bakterie. Ważne jednak, by jogurt przechowywać zgodnie z zaleceniami producenta.
Małym dzieciom nie zaleca podawać się jogurtów owocowych. Może się zdarzyć, że w ich składzie będą sztuczne barwniki, aromaty i dodatki smakowe. Warto sprawdzać skład na etykiecie albo podać jogurt naturalny ze zmiksowanymi świeżymi owocami. Najlepiej takimi, o których wiemy, że nie uczulają dziecka.
Jogurt może z powodzeniem zastąpić śmietanę i stać się dodatkiem do zup, sałatek czy mięsa. Jest też doskonały do przyrządzenia chłodnika.
Najnowsze badania wykazują, że częstsze sięganie po jogurt obniża ryzyko rozwoju choroby sercowo-naczyniowej u osób z nadciśnieniem.
Okazało się, że spożywanie większych ilości jogurtu korelowało ze spadkiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (zawału serca i udaru mózgu) zarówno wśród kobiet, jak i wśród mężczyzn. Panie, które zjadały dwie lub więcej porcji jogurtu w tygodniu miały o 17 proc. niższe ryzyko, a panowie - o 21 proc. niższe ryzyko zawału lub udaru, w porównaniu z osobami, które jadły mniej niż jedną porcję jogurtu miesięcznie. Częstsze jedzenie jogurtu przez amatorów diety zalecanej na nadciśnienie i wysoki poziom cholesterolu, wiązało się z jeszcze większym spadkiem ryzyka chorób układu krążenia - aż o 30 proc. w grupie mężczyzn.
Dobroczynne działanie jogurtu jest szczególnie widoczne, jeśli jest on elementem codziennej, ogólnie zdrowej diety, bogatej w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste.