Jogurty probiotyczne mogą zapobiegać otyłości?
Jedzenie jogurtów probiotycznych może zapobiegać otyłości - wskazują najnowsze badania. Naukowcy wierzą, że dalsze badania mogą wskazać taki sposób regulacji flory bakteryjnej, który będzie sprzyjał zapobieganiu otyłości.
Probiotyki to wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, najczęściej bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus), których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez immunomodulację oraz zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej.
Bakterie te sprzyjają trawieniu i przyswajaniu pokarmów. Co więcej, probiotyki wpływają na poprawę profilu lipidowego u osób z wysokim poziomem cholesterolu (hipercholesterolemia) - niektóre szczepy Lactobacillus acidophilus wykazują właściwości antycholesterolowe, mogą absorbować cholesterol w obecności kwasów żółciowych.
Szczepy te wykazują również zdolność rozkładu kwasu taurocholowego i glikocholowego w warunkach beztlenowych, w ten sposób zmniejszają absorpcję tłuszczu z przewodu pokarmowego, co w efekcie obniża poziom cholesterolu we krwi.
Najnowsze badania wskazują również, że systematyczne spożywanie np. jogurtów probiotycznych może mieć również istotny wpływ na zapobieganie otyłości. Przeprowadzone na myszach badania wykazały, że gryzonie, którym podawano probiotyki, mimo diety wysokotłuszczowej nie przybierały na wadze.
"Oczywiście efektywność probiotyków na razie została wykazana w badaniach przeprowadzonych na myszach. Nie możemy wyników badań przełożyć jeden do jednego na organizm ludzki. Jednak jest to kierunek, którym należy podążać. Rodzaje bakterii, które mamy w jelitach mają wpływ na choroby przewlekłe.
Zastanawialiśmy się, czy możemy manipulować florą bakteryjną jelit, w taki sposób, aby zachować zdrowie organizmu" - zapowiedziała dr Sean Davies z Vanderbilt University.