Kaki – słodycz z natury

article cover
123RF/PICSEL

Kaki – słodycz z natury

Słodki miąższ kaki możemy, po przekrojeniu owocu, wydrążyć łyżeczką lub zjeść w kawałkach podobnych do cząstek pomarańczy. Jest na tyle twardy, że nie rozpadnie się, mimo iż nie ma charakterystycznych dla cytrusów błonek. Ważne, żeby wcześniej usunąć listki, umyć owoc i zdjąć skórkę – ta nie nadaje się do spożycia.
Słodki miąższ kaki możemy, po przekrojeniu owocu, wydrążyć łyżeczką lub zjeść w kawałkach podobnych do cząstek pomarańczy. Jest na tyle twardy, że nie rozpadnie się, mimo iż nie ma charakterystycznych dla cytrusów błonek. Ważne, żeby wcześniej usunąć listki, umyć owoc i zdjąć skórkę – ta nie nadaje się do spożycia. 123RF/PICSEL
Persymona w smaku przypomina morele albo śliwki, niektórzy twierdzą, że również gruszkę. Konsystencja owocu pozwala zjadać go solo, a także dodawać do sałatek, porannej owsianki, gofrów, naleśników, wymyślnych deserów, na które, nie ukrywajmy, mamy jesienią wielką ochotę. Z kaki bez trudu przygotujemy dżem. Obok nich, dobrym sposobem na utrwalenie smaku kaki, jest suszenie owoców.
Persymona w smaku przypomina morele albo śliwki, niektórzy twierdzą, że również gruszkę. Konsystencja owocu pozwala zjadać go solo, a także dodawać do sałatek, porannej owsianki, gofrów, naleśników, wymyślnych deserów, na które, nie ukrywajmy, mamy jesienią wielką ochotę. Z kaki bez trudu przygotujemy dżem. Obok nich, dobrym sposobem na utrwalenie smaku kaki, jest suszenie owoców. 123RF/PICSEL
Persymona jest cennym źródłem przeciwutleniaczy w postaci witamin A i C, ma więc korzystny wpływ na kondycje skóry i oczu. Dodatkowo obecne w niej karotenoidy poprawiają widzenie po zmierzchu, zapobiegają powszechnie znanej kurzej ślepocie. Owoc może być pomocny w profilaktyce chorób oczu takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej.
Persymona jest cennym źródłem przeciwutleniaczy w postaci witamin A i C, ma więc korzystny wpływ na kondycje skóry i oczu. Dodatkowo obecne w niej karotenoidy poprawiają widzenie po zmierzchu, zapobiegają powszechnie znanej kurzej ślepocie. Owoc może być pomocny w profilaktyce chorób oczu takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. 123RF/PICSEL
Kaki jest doskonałym wyborem na jesień, kiedy wiele osób skarży się na spowolniony metabolizm i wolniejszą perystaltykę jelit. Persymona zawiera więcej błonnika, zarówno frakcji rozpuszczalnej, jak i nierozpuszczalnej, niż jabłko. Pomoże więc obudzić leniwe trzewia do pracy, uporać się z zaparciami i usunąć z organizmu zbędne produkty przemiany materii. Kaki jest korzystne dla serca. Sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Ma też szereg właściwości antynowotworowych. Wyciąg z owoców może hamować rozwój komórek białaczki, a nawet niszczyć je. Ewa Koza, mamsmak.com
Kaki jest doskonałym wyborem na jesień, kiedy wiele osób skarży się na spowolniony metabolizm i wolniejszą perystaltykę jelit. Persymona zawiera więcej błonnika, zarówno frakcji rozpuszczalnej, jak i nierozpuszczalnej, niż jabłko. Pomoże więc obudzić leniwe trzewia do pracy, uporać się z zaparciami i usunąć z organizmu zbędne produkty przemiany materii. Kaki jest korzystne dla serca. Sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Ma też szereg właściwości antynowotworowych. Wyciąg z owoców może hamować rozwój komórek białaczki, a nawet niszczyć je. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Nie jadłeś jeszcze kaki (persymona), czas to nadrobić. Jesienią jest powszechnie dostępne w większości sklepów. Jak wybrać najlepszy okaz? Poszukaj owocu o okrągłym kształcie, bez wgnieceń i odkształceń. Zwróć uwagę na skórkę. Najczęściej jest intensywnie pomarańczowa, choć w przyrodzie występuje w różnych odcieniach, od żółci do pomarańczowej czerwieni. Ważne, by była gładka i lekko połyskująca. Wierzchołek mają zwieńczyć cztery małe listki. Chcesz zjeść go już dziś – kup dojrzały. Zmieniłeś zdanie - przechowuj w lodówce, ale niezbyt długo, bo szybko traci świeżość.
Nie jadłeś jeszcze kaki (persymona), czas to nadrobić. Jesienią jest powszechnie dostępne w większości sklepów. Jak wybrać najlepszy okaz? Poszukaj owocu o okrągłym kształcie, bez wgnieceń i odkształceń. Zwróć uwagę na skórkę. Najczęściej jest intensywnie pomarańczowa, choć w przyrodzie występuje w różnych odcieniach, od żółci do pomarańczowej czerwieni. Ważne, by była gładka i lekko połyskująca. Wierzchołek mają zwieńczyć cztery małe listki. Chcesz zjeść go już dziś – kup dojrzały. Zmieniłeś zdanie - przechowuj w lodówce, ale niezbyt długo, bo szybko traci świeżość. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?