Kalafior: Właściwości i zastosowanie
Kalafior to typowo letnie warzywo. W okresie od lipca do września zajadamy się nim z wielką chęcią. Wtedy spotkamy go również w naprawdę dobrych cenach. Warto jeść go regularnie, ponieważ kalafior to warzywo bogate w wiele cennych dla naszego organizmu wartości odżywczych. Warto wiedzieć, że jest jednym z najlepszych źródeł białka roślinnego.
Kalafior to warzywo, które znane jest od czasów starożytnych. Początkowo uprawiany był w Azji Mniejszej. Następnie przywędrował do Włoch, a później do Francji. Źródła podają, że z kolei na początku XVII wieku Anglicy zawieźli go do Ameryki Południowej. Obecnie kalafior uprawiany jest na całym świecie. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść go przez całe lato.
Kalafior to bogate źródło wartości odżywczych. W tym niepozornym warzywie znajdziemy sporo witamin, minerałów, a także kwasów organicznych. Żeby nie być gołosłownym, podamy kilka tych najważniejszych.
* witaminy: A, B1, B2, B6, C, a także K;
* minerały: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk;
* kwasy organiczne;
* związki siarkowe;
* błonnik.
Właściwości kalafiora
Wiemy już, że kalafior dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie, ale jak konkretnie? Oto jego najważniejsze właściwości.
Zmniejsza ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów
Naukowcy dowiedli, że regularne jedzenie warzyw z rodziny kapustnych zmniejsza ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów. Szczególnie powinny jeść go kobiety, ponieważ są znacznie bardziej narażone na zachorowanie.
Wspomaga pracę układu krążenia
Dzięki wysokiej zawartości witaminy K kalafior doskonale wpływa na układ krążenia. Chroni zatem organizm przed nadciśnieniem czy miażdżycą oraz wzmacnia serce.
Wspomaga trawienie
Kalafior to również bogate źródło błonnika pokarmowego, który przyspiesza trawienie i spalanie tłuszczu. Świetnie sprawdzi się w diecie odchudzającej i oczyszczającej. Najlepiej spożywać go wtedy w wydaniu na parze.
Działa przeciwzapalnie
Okazuje się, że kalafior wykazuje również działanie przeciwzapalne. Jedzony regularnie zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji bakteryjnych oraz stanów zapalnych w organizmie.
Zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy
Kalafior to warzywo, które ma bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego bez obaw mogą go jeść cukrzycy. Spożywając kalafiora, nawet w dużych ilościach, możemy być pewni, że nie przyczyni się on do rozwoju tego schorzenia.
Poprawia pracę komórek nerwowych
Obecny w kalafiorze fosfor przyspiesza regenerację błon komórkowych. Jest pierwiastkiem niezbędnym dla odpowiedniej pracy mózgu oraz układu nerwowego.
Kalafior często gości na polskich stołach w różnych wydaniach. Jeśli stosujemy dietę light, przygotujmy kalafior na parze i zjedzmy go z lekką sałatką. Dla miłośników tradycyjnej kuchni, proponujmy przyrządzić kalafiora w panierce. Wystarczy gotować warzywo przez 10 minut, następnie obtoczyć go w jajku z dodatkiem przypraw, a na koniec w bułce tartej. Tak przygotowany kalafior wrzucamy na tłuszcz i smażymy do zarumienienia.