Reklama

Reklama

Kalafior: Wspiera serce i mózg

Warzywo uniwersalne i proste w przygotowaniu. Kalafior może być serwowany na surowo, gotowany, pieczony, duszony, a nawet smażony. Oprócz smaku ma też wyjątkowe właściwości, jednak nie dla każdego będzie korzystny. Co warto wiedzieć na temat kalafiora?

W latach osiemdziesiątych kalafiorem zapiekanym w bułce tartej ozdobiony był niemal każdy polski stół. Dziś coraz częściej doceniamy te formy jego podania, które nie podnoszą zbędnie kaloryczności warzywa. Wciąż popularna jest zupa kalafiorowa, warzywo nierzadko jest składnikiem sałatek, pizzy czy wymyślnych zapiekanek. Kalafior relatywnie często gości na naszych stołach. Przyjrzyjmy mu się zatem.

Kolory kalafiora


Najpopularniejszy jest ten, którego różyczki (część jadalna warzywa) mają kremowobiały kolor, nie jest to jednak jedyna jego wersja. Warzywo ma szereg odmian, w których różnice nie zawsze są zauważalne na pierwszy rzut oka. Ma jednak cztery podstawowe typy kolorystyczne. Oprócz białego mamy jeszcze: żółtopomarańczowy, zielony o lekko stożkowatym kształcie różyczek i najbardziej unikatowy: fioletowy. Wspólna cechą wszystkich wymienionych jest to, że nie tracą koloru w trakcie gotowania, dlatego doskonale spełniają również funkcję dekoracyjną.

Walory odżywcze i zdrowotne


Kalafior jest warzywem z rodziny kapustnych, a za jego smak odpowiadają głównie związki siarki. Jest niskokaloryczny i ma jednocześnie niski indeks glikemiczny oraz wysoką zawartość błonnika. Jest więc polecany osobom odchudzają się i diabetykom. Obfituje w szereg witamin i minerałów na czele z potasem, wapniem, magnezem, żelazem, cynkiem, witaminami z grupy B, a także witaminą C, A i K.

Jest rekomendowany w diecie ucznia, gdyż z uwagi na bogactwo składników odżywczych, korzystnie wpływa na pracę mózgu. Wspiera też serce i cały układ sercowo-naczyniowy. Ogromnym atutem kalafiora jest bogactwo przeciwutleniaczy, które dają mu silne działanie przeciwnowotworowe. Naukowcy doszukali się szczególnej siły w hamowaniu raka prostaty i pęcherza, a także żołądka i jelit.

Kalafior ma działanie przeciwzapalne, a za sprawą obecnych w nim sulforanów także bakteriobójcze. Skutecznie hamuje rozwój bakterii Helicobacter pylori, odpowiedzialnej za rozwój wrzodów żołądka.

Przeciwwskazania

Istotnym przeciwwskazaniem do spożywania kalafiorów są schorzenia w obrębie tarczycy, szczególnie niedoczynność. Kalafior zaliczany jest do warzyw wolotwórczych, a obecne w nim związki zaburzają wchłanianie jodu.

Ewa Koza, mamsmak.com
       

Reklama



Dowiedz się więcej na temat: kalafior

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje