Reklama

Kapusta leczy żołądek i oczyszcza

Surowa biała kapusta to nie jest zwykłe warzywo! Jesteście ciekawi dlaczego jej obecność w diecie jest taka ważna?

Jest niskokaloryczna (tylko 25 kcal/100 g), a zatem polecana dbającym o linię. 

Pełno w niej witamin: C, z grupy B (szczególnie kwasu foliowego), A, E, K, a także rutyny - substancji wzmacniającej naczynia krwionośne. Nie koniec na tym. 

Zawiera też silne substancje przeciwnowotworowe: indolo-3-karbinol, izotiocyjaniany oraz gefarnat pobudzający ścianki żołądka do wydzielania śluzu. To substancja nieoceniona w leczeniu stanów zapalnych żołądka i jego wrzodów. 

Sok z kapusty wspomaga także pracę jelit i ułatwia wydalenie toksyn. Wystarczy 1 szklanka dziennie, aby po 3 tygodniach poczuć różnicę. Mniej więcej tyle soku otrzymamy, przepuszczając przez sokowirówkę 1 średnią główkę kapusty. 

Reklama

Najlepiej pić go zaraz po przygotowaniu. Warto spróbować, bo smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za kapustą: jest orzeźwiający, lekko pikantny, poza tym można go łączyć z innymi sokami. A pozostałą pulpę można zalać solanką i zrobić również zdrowy sok z kiszonej kapusty.  

Surówka z białej kapusty

Drobno siekamy 1/2 młodej kapusty, lekko solimy i wygniatamy ręką, aby zrobiła się wilgotna. Odstawiamy na 1 godzinę, aby puściła sok. 

Przed podaniem dodajemy 1 starte jabłko, 1 startą marchewkę i 1 łyżkę oleju. Surówkę można posypać odrobiną natki pietruszki lub koperku. Najlepiej zjeść ją od razu po przygotowaniu. 


Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy