Kapusta leczy żołądek i oczyszcza
Surowa biała kapusta to nie jest zwykłe warzywo! Jesteście ciekawi dlaczego jej obecność w diecie jest taka ważna?
Jest niskokaloryczna (tylko 25 kcal/100 g), a zatem polecana dbającym o linię.
Pełno w niej witamin: C, z grupy B (szczególnie kwasu foliowego), A, E, K, a także rutyny - substancji wzmacniającej naczynia krwionośne. Nie koniec na tym.
Zawiera też silne substancje przeciwnowotworowe: indolo-3-karbinol, izotiocyjaniany oraz gefarnat pobudzający ścianki żołądka do wydzielania śluzu. To substancja nieoceniona w leczeniu stanów zapalnych żołądka i jego wrzodów.
Sok z kapusty wspomaga także pracę jelit i ułatwia wydalenie toksyn. Wystarczy 1 szklanka dziennie, aby po 3 tygodniach poczuć różnicę. Mniej więcej tyle soku otrzymamy, przepuszczając przez sokowirówkę 1 średnią główkę kapusty.
Najlepiej pić go zaraz po przygotowaniu. Warto spróbować, bo smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za kapustą: jest orzeźwiający, lekko pikantny, poza tym można go łączyć z innymi sokami. A pozostałą pulpę można zalać solanką i zrobić również zdrowy sok z kiszonej kapusty.
Drobno siekamy 1/2 młodej kapusty, lekko solimy i wygniatamy ręką, aby zrobiła się wilgotna. Odstawiamy na 1 godzinę, aby puściła sok.
Przed podaniem dodajemy 1 starte jabłko, 1 startą marchewkę i 1 łyżkę oleju. Surówkę można posypać odrobiną natki pietruszki lub koperku. Najlepiej zjeść ją od razu po przygotowaniu.