Kapusta: Warzywno numer jeden!
W okresie pandemii powinniśmy dbać szczególnie o naszą odporność. Warto, byśmy pamiętali o wyjątkowych właściwościach kapusty. Czy jest niedoceniana tylko dlatego, że jest tania?
Tymczasem ma szereg prozdrowotnych właściwości. Choćby witaminy z grupy B, witaminę A i E a także rutynę. Dzięki nim dba o kondycję naszych komórek, spowalnia proces starzenia i wzmacnia organizm.
Minerały, które znajdziemy w kapuście to na pewno siarka, magnez, potas i wapń. A więc kapusta odżywi kości, serce i układ krwionośny.
Zadba o urodę - zyskają paznokcie i włosy.
Sok z kapusty jest cennym źródłem rzadko występującej witaminy U.
Okłady z kapusty okazują się pomocne przy gojeniu ran i owrzodzeń skóry.
Kapusta polecana jest też do okładów piersi dla matek karmiących, u których doszło do zapalenia piersi.
Sok z kapusty bywa niezastąpiony przy tonowaniu stanów zapalnych i podrażnień przewodu pokarmowego.
***Zobacz także***