Karambola. Właściwości i zastosowania
Wybór owoców i warzyw jest obecnie ogromny, a jedyne, co nas może ograniczać przed ich zakupem, to zasobność portfela. Co więcej, techniki przechowywania żywności pozwalają na magazynowanie nawet bardzo egzotycznych okazów w taki sposób, że są dostępne praktycznie przez cały rok. Przykładem może być karambola – azjatycki owoc, który ma mnóstwo cennych wartości odżywczych. Okazuje się, że znajduje się w nim wyjątkowo dużo cennych przeciwutleniaczy, ale nie każdy może po niego sięgnąć. Jakie właściwości ma karambola? Z czym ją najlepiej łączyć? Przekonajmy się.
Karambola, znana również pod nazwą oskomianu pospolitego, jest rośliną pochodzącą z Azji. Osiąga wysokość do 10 metrów i uprawia się ją w celach ozdobnych oraz spożywczych. Uwagę przyciągają pojawiające się na niej owoce: przeważnie mają ok. 10 cm długości i charakteryzują się obecnością pięciu podłużnych "żeber". Jednak najefektowniej prezentują się po przekrojeniu. Ukazuje się wtedy interesujący kształt, który przypomina pięcioramienną gwiazdę.
Co warto wiedzieć o owocu?
Kształt karamboli sprawia, że wiele osób zastanawia się, jak spożywać ten egzotyczny owoc. Aby był on jadalny, wystarczy odciąć końcówki z obu stron. Nie wymaga obierania, można zjadać go tak samo, jak np. jabłko. Jego konsystencja przypomina winogrono i posiada dominujący, kwaśno-słodki smak. Jest jadalny na surowo; sprawdza się jako dodatek do sałatek owocowych, może też być ozdobą fantazyjnych drinków. Poza tym jest wspaniałym surowcem do tworzenia deserów i przetworów, takich jak galaretki, dżemy oraz sosy do mięs.
Karambola jest źródłem witamin z grupy B, a ponadto C, A oraz E. Znajdują się w niej również pierwiastki, takie jak potas, fosfor, magnez i żelazo. Dzięki ich zawartości jedzenie karamboli wzmacnia odporność organizmu oraz skutecznie skraca czas trwania infekcji. Warto wiedzieć, że obecność cennych wartości odżywczych w tym owocu chroni dwa ważne układy organizmu: krążenia oraz nerwowy.
Karambola a przeciwutleniacze
W karamboli, oprócz witamin i minerałów, znajdują się ogromne pokłady przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na kondycję organizmu. Najcenniejsze z nich, kwercetyna i kwas galusowy, unieszkodliwiają wolne rodniki oraz skutecznie hamują ich rozwój. Związki te uniemożliwiają przedwczesne starzenie się organizmu, a dodatkowo chronią go przed wieloma niebezpiecznymi chorobami, takimi jak nowotwory, schorzenia kardiologiczne, neurologiczne i metaboliczne.
Karambolą powinni zainteresować się również ci, którym zależy na utrzymaniu zdrowej i szczupłej sylwetki. Owoc ten jest niskokaloryczny, gdyż w jednej sztuce znajduje się jedynie 30 kcal. Poza tym karambola zawiera bardzo korzystny błonnik; szczelnie wypełnia on ścianki żołądka i jelit, zapewniając na długo uczucie sytości. Warto wiedzieć, że ta substancja poprawia perystaltykę, podkręca metabolizm oraz pomaga wchłaniać cenne związki zawarte w żywności.
Przeciwwskazania do jedzenia karamboli
Lista korzyści ze spożywania karamboli jest długa, ale nie każdy może sięgać po ten owoc. Przede wszystkim wystrzegać się go powinni wszyscy ci, którzy cierpią z powodu przewlekłych dolegliwości. Karambola może wejść w interakcje z niektórymi lekami, powodując osłabienie ich działania albo wystąpienie reakcji niepożądanych. Owoc jest często odpowiedzialny za alergie, dlatego bezpośrednio po spożyciu może dojść do bólów brzucha, wymiotów albo biegunek. Poza tym karambola posiada kwas szczawiowy – osoby cierpiące z powodu dolegliwości nerek powinny całkowicie zrezygnować z jej spożycia, gdyż może powodować np. kamicę nerkową.