Reklama

Kasza gryczana

Rzadko gości na polskich stołach, a szkoda. Przegrywa jako opcja obiadowa wciąż jeszcze z ziemniakami, ryżem i kaszą jęczmienną, choć z tych wszystkich produktów jest zdecydowanie najzdrowsza.

Którą wybrać? Kasza gryczana palona (ciemniejsza) jest bardziej popularna, przez co łatwiej dostępna na sklepowych półkach, uchodzi też za smaczniejszą, ale zdaniem wielu to tylko kwestia przyzwyczajenia. 

Jaśniejsza niepalona kasza gryczana jest zdrowsza, ominął ją bowiem proces prażenia, pozbawiający dużej ilości witamin. Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? Powodów jest wiele:

- zawiera błonnik rozpuszczalny (przypisuje mu się zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi, ponadto stabilizuje cholesterol i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej) i nierozpuszczalny, stymulujący pracę jelit (kasza gryczana to dla nich fantastyczny wręcz prezent), wiążący kwasy żółciowe i wodę, usprawniający usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii,

Reklama

- może być spożywana przez diabetyków z uwagi na niski indeks glikemiczny,

- jest produktem bezglutenowym,

- zawiera wartościowe białko roślinne (ważne szczególnie dla wegetarian i wegan) oraz jod, służący zdrowiu tarczycy,

- jest skarbnicą witamin z grupy B oraz E, K, a także cennych pierwiastków (wapnia, fosforu, magnezu, cynku i żelaza),

- może być serwowana na wytrawnie (jako propozycja obiadowa) lub na słodko (na śniadanie).

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy