Reklama

Kawa chroni macicę

Jedni ja lubią, inni za nic nie wezmą jej do ust. Wygląda jednak na to, że kobiety, które piją dużo kawy, rzadziej zapadają na nowotwory macicy.

Naukowcy z japońskiego Narodowego Centrum Badań nad Nowotworami przez 15 lat monitorowali losy ok. 54 tys. kobiet w wieku od 40 do 69 lat. W tym czasie u 117 zdiagnozowano nowotwór macicy.
W zależności od ilości wypijanej kawy, panie zostały przydzielone do jednej z czterech grup.
Okazało się, że te, które każdego dnia wychylały ponad 3 kubki czarnego naparu, o 60 proc. rzadziej chorowały na badany typ nowotworu od kobiet sięgających po kawę mniej niż dwa razy w tygodniu.
Kawa może obniżać poziom insuliny i prawdopodobnie w ten sposób wpływać na ryzyko rozwoju nowotworu macicy. Ten sam zespół badał też wpływ picia zielonej herbaty na nowotwory tego narządu, ale nie natrafiono na trop jakiegokolwiek związku.

Reklama

Anna Błońska

Kopalnia Wiedzy
Dowiedz się więcej na temat: nowotwór | kawa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama