Reklama

Reklama

Kawa i herbata w większych ilościach? Te badania mile zaskakują

Przyjęło się, że optymalną dawką kofeiny bezpieczną dla naszego zdrowia jest 400 mg dziennie, czyli mniej więcej 4 filiżanki kawy. Najnowsze badania pokazują nawet, że jeszcze większa ilość może być wręcz korzystna dla naszego zdrowia.

Kawosze i miłośnicy picia herbaty mają kolejny powód do radości. Najnowsze badania wykazały bowiem, że te oba napoje mogą korzystnie wpływać na zdrowe funkcjonowanie mózgu.

Badanie opublikowane w PLOS Medicine wykazało, że dorośli, którzy wypijają dwie, trzy filiżanki kawy lub herbaty dziennie, mają mniejsze ryzyko demencji bądź udaru w porównaniu do tych, którzy nie pili ich wcale.

Zaskakujące wyniki badań

Naukowcy przeprowadzili obserwację na ponad 360 000 osobach zarejestrowanych w brytyjskim Biobanku, czyli bazie danych zdrowia populacji, przez okres od 10 do 14 lat. W swoich badaniach skupili się na dorosłych w wieku od 50 do 74 lat, wykluczając przy tym każdego, kto miał udar lub demencję przed badaniem.

Reklama

Osoby, które wypijały dwie do trzech filiżanek kawy, trzy do pięciu filiżanek herbaty lub kombinację obu, miały najniższe ryzyko demencji lub udaru mózgu ze wszystkich poziomów konsumpcji. W porównaniu do osób, które w ogóle nie spożywały kawy ani herbaty. Miłośnicy kawy i herbaty mieli o 32 proc. mniejsze ryzyko udaru i 28 proc. mniejsze ryzyko demencji.

Gdzie tkwi przyczyna?

Kawa i herbata poza zawartością kofeiny, mają również podobne polifenole. Jest prawdopodobne, że ten profil polifenoli lub wspólne przeciwutleniacze kawy i herbaty mogą chronić przed degeneracją mózgu. Naukowcy już od wielu lat podtrzymują swoje stanowisko, że kofeina może znacznie zredukować również ryzyko zachorowania na Alzheimera, lub opóźnić wystąpienie jego objawów.

Co ważne, autorzy badania podkreślają, że samo spożywanie kawy lub herbaty nie jest gwarancją całkowitego zniwelowania ryzyka wystąpienia demencji lub udaru, ale może okazać się całkiem pomocne. 

Przeczytaj też:

Jak ugotować zupę bez mięsa i kostki rosołowej?

Waga, sen i materac: wszystko o związku wagi i łóżka z jakością snu

Barwniki spożywcze. Które z nich są niebezpieczne?

* * *

Zobacz więcej:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje